Naslovnica BiH Izetbegović za FTV: Novalić je napravio samo jednu grešku…

Izetbegović za FTV: Novalić je napravio samo jednu grešku…

274
Bakir Izetbegović - SDA

Sarajevo — “Novalić je napravio samo jednu grešku, on kao premijer nije morao znati ništa posebno o respiratorima, ali trebao je pitati stručne ljude kakvi su ti respiratori. Zato sam stao u njegovu odbranu, poznajem ga, znam koliko radi – rekao je Bakir Izetbegović lider SDA u razgovoru za FTV.

Komentarišući optužbe da SDA i on kao njen predsjednik svojim reakcijama na ovaj slučaj, kazao je da zbog toga rizikuje sam sebe. Kad je riječ o drugoj dvojici osumnjičenih u aferi “Respiratori”, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, istakao je da Novalić nije donio odluku o respiratorima i da stoji samo iza njega, a ne iza drugih.

– Iskusni tužioci sve ovo znaju, nema nikakvih činjenica, to će se nedvosmisleno pokazati. Ovo je udar na Novalića, strukturu vlasti, bošnjačku komponentu na vlasti. Tužilaštvo stoji iza svega, ako se ovo i dalje nastavi, onda ćemo moći govoriti o montiranom procesu. Za sada mogu reći da je ovo je udar na poziciju Bošnjaka. Tužilaštvo je pod političkim utjecajem, ne radi ništa po pitanju udara vlasti RS-a na odluke Ustavnog suda, za to niko nije odgovarao, a onda se popravlja na Bošnjaku, koji nije tri dana jeo ni pio i koji je sebe doveo na rub kolapsa. Nije ovo ništa slučajno – smatra lider SDA.

Ističe da su o svemu trebali biti pitani oni koji imaju komandnu odgovornost – ministar zdravlja FBiH Vjekoslav Mandić, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, te direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

– Svi su Hrvati, kako su preskočili njih, a došli do Novalića? Ovo je samo nastavak napada na Bošnjake, prvo su odstranjeni iz vrha pravosuđa, a onda su postali više prisutni u optužnicama, naročito kada je ratni zločin u pitanju”, rekao je Izetbegović.

(StarMo)