Naslovnica Politika Izetbegović: Vrijeme je da se odbace zablude o Dodiku

Izetbegović: Vrijeme je da se odbace zablude o Dodiku

489
Bakir Izetbegović

Sarajevo — “Zavaravali smo se da su ‘Dodikove riječi loše, ali postupci nisu’, da on ipak uvijek napravi kompromis. Vrijeme je da odbacimo te zablude, i mi i međunarodna zajednica” – kazao je predsjednik SDA, Bakir Izetbegović za portal faktor.ba.

“Politika koju on danas oličava ima jednostavnu strategiju – ili će se pred njom popuštati i dopustiti diktat entiteta nad državom, ili ćemo imati stalne krize i blokade kojima je cilj dokazati da je BiH “nemoguća zemlja, neuspjeli protektorat međunarodne zajednice, da je najbolje razići se” i tako dalje” – kazao je Izetbegović i dodao:

“Kabadahijska politika pokušava nametnuti svoja mjerila po kojim ima pravo odlikovati ratne zločince, slaviti dan kad su srpski zastupnici 1992. odlučili da se razgraniče sa Bošnjacima i Hrvatima i podijele državu, organizirati neustavne referendume, blokirati rad Parlamentarne skupštine BiH, zaustaviti napredak BiH na putu ka članstvu u NATO savezu i EU, zabraniti Bošnjacima da svoj jezik zovu bosanskim, prenijeti vlasništvo nad prirodnim resursima sa države na entitet kršeći Ustav i zakon, suprotstavljati se odlukama Ustavnog suda. Ovakva politika traži čvrst stav i odgovor”.

Lider SDA je kazao da je “međunarodna zajednica je ovaj put reagirala odlučnije nego ranije”.

“Poruke PIC-a, OHR-a, zemalja Kvinte, naročito SAD-a, su ovaj put jasnije. Ogromna sredstva, materijalne i ljudske resurse, ali i vlastiti ugled su zemlje predvođene SAD-om investirale u uspostavljanje mira u BiH i na Balkanu. I neće dopustiti da se ta investicija dovede u pitanje. NATO nastavlja sa proširenjem na Balkanu, i neće stati. NATO je u BiH. BiH će biti u NATO-u. BiH će biti dio Evropske unije. U BiH će vladati mir. Ukoliko nastave praviti probleme i dovoditi u pitanje mir i stabilizaciju prilika u BiH, oni koji predvode neodgovorne i iracionalne politike će se neizbježno suočiti sa sankcijama međunarodne zajednice” – kazao je za faktor.ba, Bakir Izetbegović.

(StarMo)