Naslovnica BiH Izetbegović: Vječna zahvalnost učesnicima ZAVNOBIH-a

Izetbegović: Vječna zahvalnost učesnicima ZAVNOBIH-a

326
Bakir Izetbegović

Sarajevo — Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je čestitku povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

– Djelujući kao bitan dio sveukupne savezničke borbe protiv fašizma, delegati ZAVNOBiH-a iz svih dijelova naše zemlje okupili su se na današnji dan kako bi obnovili državnost Bosne i Hercegovine. Nakon pokušaja komadanja i prisvajanja njene teritorije, obnovljen je teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. A nakon perioda asimilacije i pokušaja istrebljenja čitavih naroda – proklamiran je cilj ravnopravnosti i očuvanja multietničke prirode zemlje – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je da je na temeljima ZAVNOBIH-a, pola stoljeća kasnije, izborena i nezavisnost zemlje uz međunarodno priznanje i članstvo Bosne i Hercegovine u UN-u.

– Zato dugujemo vječnu zahvalnost učesnicima ZAVNOBIH-a koji su Bosni i Hercegovini osigurali status republike, sa vlastitim suverenitetom i teritorijalnim integritetom. Odbrana principa ZAVNOBiH-a, sa fokusom na zaštitu i napredak države Bosne i Hercegovine, te zajedništvo njenih naroda, ostaje trajan politički cilj kojem trebamo služiti predano i posvećeno – navodi se u čestitki Izetbegović, saopćeno je iz SDA.

(StarMo)