Naslovnica Politika Izetbegović: Uraditi “realne rebalanse budžeta” i podržati ranjive grupe

Izetbegović: Uraditi “realne rebalanse budžeta” i podržati ranjive grupe

393
Bakir Izetbegović

Sarajevo — Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas da Stabilizacijski zakon Federacije BiH “poseban fokus ima na podršci i pomoći ranjivim grupama građana i dijelovima privrede koji su posebno ugroženi u situaciji pandemije koronavirusa Covid-19”.

U intervjuu za Fenu Izetbegović je objasnio da će se raditi na rebalansu budžeta, smanjenju nameta koji nisu neophodni u ovom trenutku, od kreditnih do različitih fiskalnih mjera koje će pomoći kako bi se rasteretio pritisak na sve građane i privredu.

Budžeti su fikcija, oni se planiraju i sada je neophodno uraditi potrebne rebalanse koji će fokus staviti na borbu protiv koronavirusa i ono što se odnosi na zdravlje ljudi, a potom i na ozdravljenje ekonomije. Ne smije se dogoditi da dijelovi privrede u BiH odumru u ovoj situaciji – dodao je Izetbegović, napominjući da je potrebno uraditi realne rebalanse budžeta.

Osvrnuo se na odgovor Vijeća ministara BiH u vrijeme pandemije, ocjenjujući da su neka ministarstva dobro radila, ali naglašava da sam predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nije dovoljno vidljiv.

Kaže da se s budžetom nije trebalo kasniti. Slična stvar je i sa ostalim mjerama koje je Vijeće ministara već trebalo uraditi, a kao da se namjerno taj posao prepušta entitetima.

– Nadam se da će se Tegeltija pokrenuti, jer koliko ga poznajem on bi mogao dobar posao odraditi u ovoj situaciji, ali još čekamo da se to dogodi – kaže Izetbegović.

(StarMo)