Naslovnica Izdvojeno Izetbegović u Zagrebu: Komšić “kriv” što nije učestvovao u UZP-u

Izetbegović u Zagrebu: Komšić “kriv” što nije učestvovao u UZP-u

283
Bakir Izetbegović

Zagreb — RTL-ova reporterka Damira Gregoret razgovarala je s predsjednikom Stranke demokratske akcije i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem uoči njegovog razgovora s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu, prenosi N1.

RTL: Što će biti na stolu? Hoćete li razgovarati o najvažnijoj temi za Hrvatsku – a to je položaj Hrvata u BiH. Hoće li se otvoriti tema izmjene izbornog zakonodavstva?

Naravno da će to biti jedna od tema, ali mi to moramo sve uskladiti da bi napravili izmjene Izbornog zakona. Ne samo makazama ili pincetom izvaditi samo ono za što je jedna strana zainteresirana. To je vrlo kompleksno i sve se mora primijeniti.

RTL: Ali morate shvatiti nezadovoljstvo Hrvata u BiH s obzirom na činjenicu da je Željko Komšić odabran voljom Bošnjaka?

On je odabran voljom građana. Mi ne možemo brojati krvna zrnca i zabraniti ljudima za koga će glasati. Rečeno je po našem Ustavu da mora biti izabran jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat. Ne bošnjački, hrvatski i srpski predstavnik…

RTL: Ali Dayton osigurava ravnopravnost sva tri naroda?

Pa naravno. Ali, ovo je rađno po Ustavu i zakonu. S druge strane, nama je od strane HDZ zaustavljeno formiranje federalne Vlade već dvije godine. Rekli su, dok ne dobijemo Izborni zakon kako smo mi zainteresirani, nema federalne Vlade. Već godinu dana od strane HDZ-a je zaustavljeno formiranje federalnog suda. Imamo svoje zahtjeve i valja naći kompromis. U prvom redu u Zagreb sam danas došao da promijenimo atmosferu. Da ne tražimo rješenja s Dodikom nego među sobom.

RTL: Moram citirati što je rekao Milanović: “Komšić parazitira na štetu Hrvata u BiH”?

To je vrlo ružna izjava. Komšić je znao dobiti po 400.000 glasova građana jer je uvijek stajao na pravoj strani. Krivnja Komšićeva je u tome što nije sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, što sada nije sa Prlićem i ostalima u Haagu. Ne treba vrijeđati ljude.

Kompletan intervju je na ovom linku.

(StarMo)