Naslovnica Politika Izetbegović u Njemačkoj: Treba nam dodatna snaga…

Izetbegović u Njemačkoj: Treba nam dodatna snaga…

107

Mainz — U njemačkom gradu Mainzu održana je svečana tribina povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj se prisutnima obratio i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Govoreći o aktuelnim problemima u BiH, kazao da je “blaga reakcija međunarodne zajednice ohrabrivala nacionalističke politike koje su, između ostalog, otvoreno negirale genocid, slavile ratne zločince i vrijeđale Bošnjake”.

– Trenutna situacija traži jedinstven, zreo pristup, kao i koordinaciju po svim bitnim pitanjima. Nikakvih podjela i nepovjerenja ne bi smjelo biti u probosanskom bloku, kao ni u odnosu prema prijateljima iz međunarodne zajednice. U zaštiti države BiH i njenih institucija ne smije biti podjele na poziciju i opoziciju i borbe za stranačke interese. Jer, u sudbonosnim pitanjima za našu domovinu BiH, koja se ne tiču samo sadašnje generacije, već i generacije naše djece i unuka, sve drugo mora ostati po strani – poručio je Izetbegović.

Ukazao je Izetbegović na neustavnost i nezakonitost poduzetih i najavljenih postupaka vlasti u entitetu RS, predvođene Miloradom Dodikom.

– Sve što uradi biće protuustavno i protuzakonito i za to će kad-tad morati odgovarati i snositi sankcije – kazao je Izetbegović.

Izetbegović se osvrnuo i na aktuelne razgovore o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, poručivši da se neće dozvoliti da konačno rješenje bude na štetu probosanskohercegovačkih snaga.

Posebnu pažnju Izetbegović je posvetio procesu registracije birača iz inostranstva i glasanja na izborima, naročito na prostoru entiteta RS.

– Treba nam dodatna snaga. Vi je posjedujete. Imamo zajedničku listu u RS-u. Neka narod glasa za koga hoće, ali da to budu oni koji vole BiH. Vaših 100.000 glasova za probosanske stranke u entitetu RS u jednom danu će promijeniti odnose. Uz vaš masovan izlazak ta lista može osvojiti 10, ali i 15 manadata u Skupštini RS-a, čime će probosanski blok doći u situaciju da se bez njega ne može formirati vlast – poručio je Izetbegović.

(StarMo)