Naslovnica Politika Izetbegović u Njemačkoj pozvao na “jedinstvo probosanskih snaga”

Izetbegović u Njemačkoj pozvao na “jedinstvo probosanskih snaga”

111

Koblenz — U njemačkom gradu Koblenzu održana je tribina povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj se prisutnima obratio i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je cilj posjete bosanskohercegovačkoj dijaspori jačanje veza i ostvarivanje snažne komunikacije, te bolja briga o onima koji žive van BiH, a čija snaga, iskustvo i kreativnost mogu pomoći domovini.

Govoreći o historiji BiH, Izetbegović se osvrnuo na period od prvog spominjanja Bosne u spisima bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta pa sve do ZAVNOBiH-a, a zatim i posljednje agresije.

– Ono na šta posebno moramo biti ponosni jeste da smo se za svoju slobodu borili časno, savjesno, poštujući univerzalne ljudske i civilizacijske vrijednosti, da smo štitili narod i državu – poručio je Izetbegović.

Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma je, podsjetio je Izetbegović, uslijedila reintegracija i obnova zemlje, njen ekonomski oporavak, vraćanje bazičnog povjerenja, te izgradnja institucija države.

– Početkom 2000-ih, uz snažnu podršku OHR-a i prijatelja iz međunarodne zajednice, unatoč povremenim otporima, stvari su se kretale u pravom smjeru. Sve je trebalo da bude zaokruženo opsežnim paketom ustavnih reformi nazvanim Aprilski paket, kojeg su bile prihvatile i stranke iz srpskog i hrvatskog korpusa, iza kojeg su stojale SAD. Da je Aprilski paket usvojen, danas sigurno ne bismo imali krizu kakvu trenutno proizvodi Dodik, niti bismo imali narušene odnose sa hrvatskim političkim strankama pa i sa Hrvatskom, bili bismo mnogo bliži ili čak imali i članstvo u EU i NATO-u – kazao je Izetbegović.

Upozorio je Izetbegović na opasnost koja prijeti od politike dijela političkih snaga iz entiteta RS, koje, kako je kazao, prijete ugrožavanju stabilnosti i mira. Ipak, ocijenio je da neće biti novih sukoba i da će se političkim i diplomatskim sredstvima izbjeći najgori scenarij.

– Imamo i snage i znanja, ali i velikog iskustva za sva rješenja i sve situacije. Ono na čemu svi skupa moramo više raditi jeste političko jedinstvo patriotskih, probosanskih faktora – izjavio je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je, ukazujući na potrebu uspostavljanja jedinstva probosanskih snaga, poručio da se rješavanje aktuelnih sudbonosnih pitanja ne tiče samo sadašnje generacije već i budućih generacija.

– Naša poruka o jedinstvu i snazi smanjit će šanse da dođe do loših scenarija i obeshrabrit će neprijatelje BiH. Istovremeno, i naši prijatelji, a imamo ih itekako i na Zapadu i na Istoku, bit će odlučniji da nam pomognu ukoliko mi sami pokažemo odlučnost – kazao je Izetbegović.

(StarMo)