Naslovnica BiH Izetbegović u Nevesinju: Pamtiti…ne dati da se izjednače strane!

Izetbegović u Nevesinju: Pamtiti…ne dati da se izjednače strane!

218

Nevesinje — Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir izetbegović prisustvovao je obilježavanju 30. godišnjice zločina nad Bošnjacima Nevesinja.

– Petsto devet Nevesinjana, 305 civila. Ovdje je živjelo prije rata oko 3.300 Bošnjaka. Kažu kada jedna vojna jedinica izgubi 10 posto vojnika da je ona desetkovana, da nije u stanju da se brani više. Ovo je gore od desetine, ali Nevesinje nije desetkovano. Nevesinje je poslije dalo velike borce, 23 Ljiljana, ljude poput Muse Tinjaka, za kojeg znate kako je junački poginuo kod Kalinovika. To su ti ljudi diljem BiH koji su zaustavili onu silu koja je izgledala i doimala se nezaustavljivom – kazao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, svaka smrt je posebna i svaki put se potrese Univerzum kada čovjek bude nasilno ubijen. Niko nema pravo nasilno uzimati živote.

Svaki put kad jedan čovjek bude ubijen, kao da je pobijen čitav dunjaluk. Zato ne smijemo govoriti o 509 Nevesinjana, svaki do njih je sudbina za sebe, svaki od njih je priča za sebe, svaki od njih je ime, duša, lice za sebe i treba ih pamtiti – naveo je Izetbegović.

Napomenuo je da su “užasne stvari radili diljem BiH, 1995. i genocid u Srebrenici je nešto što svijet pamti”.

Ali najteži mjesec u bh. ratu i agresiji nije bio taj juli 1995., bio je to juni 1992. godine, tada su napravili masovna etnička čišćenja, konc-logore i užasna poniženja priredili našem narodu, našim ženama, našoj djeci, našim ljudima – kazao je Izetbegović.

– Mi to ne razumijemo. Pitamo se o tome kako su bili spremni da rade takve stvari, ne samo ovdje u Nevesinju. Danas se i u Kalinoviku ista stvar obilježava. Pa će doći juli – Prijedor, Srebrenica. Kako su mogli da rade takve stvari, pitamo se i nikad to, hvala Bogu mi nećemo razumjeti. Jer bi dio toga zla morali imati u svojim dušama da bi ga razumjeli. Ono je za nas hvala Bogu nerazumljivo – istaknuo je Izetbegović.

Govoreći o tome kako dalje, kazao je “kao prvo, pamtiti, ne dati da izjednače strane”.

Nismo isti. Njihov sistem ratovanja je bilo sistematski očistiti, pobiti, preplašiti, zatvoriti u konc-logore, masovno silovati, otjerati. Naš sistem rata je bio sistematski to zaustavljati, gdje se desi sistematski to kažnjavati, dakle sankcionisati i to je ta ogromna, suštinska razlika. Ne smijemo dopustiti da se to izjednači, ni da se približno izjednači – naglasio je Izetbegović.

 

(StarMo)