Naslovnica Politika Izetbegović u Mostaru: Sve jako podsjeća na stvari od prije 30 godina

Izetbegović u Mostaru: Sve jako podsjeća na stvari od prije 30 godina

442
Bakir Izetbegović

Mostar — Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i lider SDA Bakir Izetbegović danas je u Mostaru prokomentarisao sinoćnji sastanak s premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, ali i posljednja zabrinjavajuća dešavanja u režiji vladajuće strukture u entitetu RS.

Izetbegović je kazao da je s premijerom Plenkovićem razgovarao o onome što u BiH radi lider SNSD-a Milorad Dodik i struktura koja ga prati.

Prokomentarisao je ponašanje vlasti u RS-u povodom neustavnog 9. januara te američke sankcije koje su uvedene Miloradu Dodiku.

“Sankcije su krenule. I ovo je tek početak i nije ni izbliza dovoljno. Ovakvo siledžijsko ponašanje Dodika i strukture koja ga prati traži puno odlučnije i efikasnije sankcije. To je jedini odgovor. Tako da sasvim sigurno će se pojačavati, uključivat će se druge zemlje poput Njemačke, Holandije, Italije, skandinavskih zemalja… Sankcije će biti osjetno teže i davati određeni rezultat”, kazao je, prenosi portal Klix.ba.

Kaže da sve što gledamo posljednjih dana jako podsjeća na stvari od prije 30 godina.

“Kada jedna struktura bosanskih Srba smatra da ima pravo da donosi odluke u ime svih, da ignoriše druge. To je nasilje nad pravima drugih, nasilje nad istinom, nasilje nad ustavom i zakonima. Nastavak jednostranog djelovanja koje ne može dobro završiti”, kazao je.

Na pitanje da li je primjetio promjenu stavova zvaničnog Zagreba prema dešavanjima u BiH na sastanku s premijerom Plenkovićem, Izetbegović ističe da je neophodno popravljati odnose BiH, te Bošnjaka i Hrvata bez obzira šta se desilo.

“To je potrebno i Hrvatskoj i BiH. Tako da poseban trud treba uložiti u tom smjeru. Plenković je dobar sagovornik. Da je bilo više komunikacije ne bi sada imali jednostranu sliku u Hrvatskoj. Vidjeli ste šta je Milanović izjavio….”, dodao je.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)