Naslovnica Politika Izetbegović u Livnu: Ne povijamo kičmu i nećemo je poviti

Izetbegović u Livnu: Ne povijamo kičmu i nećemo je poviti

107

Livno — Velikoj sali BZK Preporod u Livnu je održana tribina Stranke demokratske akcije, na kojoj se okupljenim članovima i simpatizerima SDA i građanima Livna obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je prilikom obraćanja podsjetio da je prije nekoliko mjeseci posjetio Livno i da Bošnjaci u Livnu “imaju poseban značaj”.

– Mi ćemo uvijek biti sa vama i uz vas. Jedan od razloga zašto OHR nije uradio ono što je namjeravano jeste planirani prag od tri posto, koji bi vam uskratio mogućnost predstavljanja u Domu naroda Parlamenta FBiH. Upravo je zastupljenost naroda iz sredina u kojima su u manjini od ključne važnosti. Istrajat ćemo u nastojanjima da vas zaštitimo i u tome nećemo popustiti niti milimetar – poručio je Izetbegović.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je ukazao na “inate i interese pojedinih političkih struktura koji proizvode blokade, ali i na utjecaj susjednih država”.

– Da je sreće, stranke sa srpskim predznakom u BiH bi zajedno sa nama radile da mladi ljudi ne idu iz zemlje, jer to je naš glavni problem. Međutim, njihove politike su iracionalne. Dodik je svojom politikom u ovom mandatu zaustavio mnoge stvari. Da je sreće, Srbija bi pustila s mirom BiH, nakon svega što je uradila u BiH. Riješili bi otvorena pitanja, poput granice i naknade duga za korištenje hidropotencijala. Da je sreće, ne bi pravili strategije koje obuhvataju BiH – kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju odnosi sa Hrvatima, Izetbegović je “naglasio potrebu izgradnje boljih odnosa, ali da se bilo kakvi iskoraci u rješavanju pitanja Izbornog zakona ne mogu riješiti pritiscima i ucjenama”.

– Mi na te prijetnje i pritiske ne povijamo kičmu i nećemo je poviti. Da 400.000 Hrvata iz BiH žive u Hrvatskoj, dobili bi manje od desetine vlasti, a ovdje dobiju trećinu. Da je sreće, Hrvatska bi pomagala na pravi način. Imamo problem naše imovine u Hrvatskoj. Imali smo tu i udruženi zločinački poduhvat, u kojem je i Hrvatska učestvovala. Ne očekujemo nikakve odštete, već promjenu odnosa prema BiH – izjavio je Izetbegović.

(StarMo)