Naslovnica Mostar Izetbegović: Sistemski riješiti finansiranje Kantonalne bolnice Mostar

Izetbegović: Sistemski riješiti finansiranje Kantonalne bolnice Mostar

384
foto: Fena

Mostar — Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović posjetio je danas Kantonalnu bolnicu “Dr. Safet Mujić” u Mostaru, te nakon razgovora s čelnicima te ustanove naglasio kako Bolnici nedostaje sredstava i da se to pitanje mora sistematski riješiti.

“Bolnica se jako dobro razvija s obzirom na skučene mogućnosti. Glavni cilj posjete je ustvari povećati te mogućnosti i ojačati kapacitet koji stoji iza entuzijasta koji su podigli Bolnicu na ovaj nivo. Bolnici naprosto nedostaje sredstava i to se mora sistematski riješiti. Sa nama u posjeti bio je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić i gledat ćemo sada nekim palijativnim mjerama da se nešto premosti, ali se situacija mora sistematski riješiti da bude sasvim jasno šta su izvori finansiranja rada ove bolnice i da to bude nešto na dugom roku, nešto što garantuje sigurnost i stabilnost finansiranja rada bolnice”, kazao je u izjavi za Fenu Bakir Izetbegović, prenose mostarski portali.

Direktor Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” Zlatko Guzin kazao je kako je delegaciju predvođenu predsjednikom SDA i federalnim premijerom upoznao s trenutnom situacijom u toj ustanovi te kako su prebrodili period ‘korona pandemije’.

“Upoznali smo ih generalno u kakvoj situaciji, u kojim uslovima i u kakvim okolnostima radimo. Mislim da smo uspjeli da prezentiramo one najkapitalnije i probleme i uspjehe. Akcenat je bio na tome i da ustanove sekundarne zdravstvene zaštite budu uključene, odnosno da budu tretirane u Zakonu o sanaciji i konsolidaciji zdravstvenih ustanova i u tom smislu smo najviše insistirali da taj zakon ne prođe bez rješavanja statusa i pomoći i ovim zdravstvenim ustanovama”, naglasio je Guzin.

(StarMo)