Naslovnica Politika Izetbegović: SDA je “napravila faktor” od Bošnjaka

Izetbegović: SDA je “napravila faktor” od Bošnjaka

112
Bakir Izetbegović - SDA

Sarajevo — „Mi držimo ovu zemlju jedinstvenom i ipak je pomjeramo u pravom smjeru kada su u pitanju svi bitni procesi. Mi to držimo i guramo naprijed. I svaku krizu će SDA riješiti“, poručio je lider ove stranke Bakir Izetbegović – na svečanosti povodom 31. godišnjice osnivanja Općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Novi Grad – Sarajevo.

Izetbegović je istaknuo da se “nikada neće odricati ljudi koji rade dobar posao”. Također je konstatirao da je SDA od Bošnjaka “napravila faktor bez kojeg se ništa u regionu ne može odlučivati”.

O aktuelnoj krizi izazvanoj blokadama stranaka sa sjedištem u entitetu RS je kazao da je “najteža postratna”, a kao uzrok je identifikovao “velikosrpski nacionalizam koji je u različitim intenzitetima prisutan u posljednjih 150 godina, a eskalirao je tokom posljednje agresije”. Cilj eksponenata te politike u BiH je, dodao je, držati na vrućem režimu temu raspada BiH i u konačnici krenuti u tom smjeru.

„Jačanje nacionalizma je isprovocirana i jačanjem otpora na nju. Skinuta je ploča sa imenom Radovana Karadžića, srušena je crkva u Konjević Polju, donesen je Zakon o zabrani negiranja genocida, promijenjen je sastav CIK-a, ne damo Ustavni sud. Ovaj zaplet se mogao odgađati, ali se nije mogao izbjeći. Bolje prije nego kasnije. Bolje na ovim temama, na tome da misle da imaju pravo nagrađivati ratne zločince, jer mora civilizirani svijet stati na pravu stranu“, izjavio je Izetbegović.

Destruktivne politike, smatra predsjednik SDA, mogu praviti krize, ali ne mogu dovesti do odcjepljenja dijelova BiH jer će im se suprotstaviti međunarodna zajednica i institucije BiH.

„I na kraju krajeva, patriote BiH, kojih ima 400.000 u Tuzlanskom kantonu, 400.000 u Zeničko-dobojskom, 400.000 u Sarajevskom kantonu, 250.000 ljutih Krajišnika, patriota iz Srednje Bosne, Hercegovaca. Neće to ići. Može nas uvesti u krize, ali nas pobijediti neće“, poručio je Izetbegović.

(StarMo)