Naslovnica Politika Izetbegović: SDA izgubila Sarajevo, ali pobijedila u BiH

Izetbegović: SDA izgubila Sarajevo, ali pobijedila u BiH

305
foto: ilustracija

Sarajevo — Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović saopštio je da nakon 95% prebrojanih glasova može reći da je ova stranka izgubila Sarajevo, ali pobijedila u BiH.

Izetbegović kaže kako su kandidati ove stranke pobijedili u 30 opština, te osvojili načelničke pozicije.

Također, rekao je da su kandidati Četvorke (Socijaldemokratska partija BiH, Narod i Pravda, Naša stranka i Nezavisna bosanskohercegovačka lista) osvojili 11 načelničkih pozicija.

SDA je, kako je rekao Izetbegović na konferenciji za novinare u centrali ove stranke u Sarajevu, osvojila pet novih načelničkih pozicija i to u Visokom, Brezi (centralna BiH), Živinicama, Banovićima (sjeveroistok BiH).

“SDA je izgubila tri važne opštine u Kantonu Sarajevo, imali smo od devet sarajevskih opština osam. I to je teško zadržati obzirom da su se svi ujedinili protiv nas”, rekao je Izetbegović, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izetbegović je najavio da će u ovoj stranci analizirati izbore, te kako je rekao afere koje su proteklih mjeseci uzdrmale bh. javnost, a u kojima su glavni akteri članovi SDA, ne mogu biti uzrok loših izbornih rezultata u Sarajevu.

“Afere koje su nas uzdrmale trebale bi potresti svu BiH, a ne samo tri opštine u Sarajevu”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je još dodao kako očekuje da će SDA imati oko 30 posto vijećnika u opštinskim vijećima u opštinama na području BiH.

(StarMo)