Naslovnica Politika Izetbegović sasvim otvoreno: Mogu samo rat napraviti!

Izetbegović sasvim otvoreno: Mogu samo rat napraviti!

751
Bakir Izetbegović

Sarajevo — Bakir Izetbegović, presjednik SDA, kazao je u razgovoru za FTV kako njegovi razfgovori Draganom Čovićem “ne mogu dati rezultate”.

Istakao je kako SDA neće da sjedne da razgovara: “Nećemo da nama HDZ kaže da nećemo dobiti Vladu, popuniti Ustavni sud dok ne im izađemo u susret”.

U najmanje ruku, neka imenuju dva ministra u Vladu FBiH pa možemo krenuti, poručuje Izetbegović, javlja Stranka demokratske akcije.

“Nećemo ništa dogovoriti ako ne uklonimo asimetriju u nadležnostima Vijeća naroda RS i Doma naroda FBiH na način da Dom naroda štiti isključivo VNI”, ističe Izetbegović.

Za odnos međunarodne zajednice prema HDZ-u u SNSD-u kaže da je “previše mekan”.

OHR treba da se na dnevnoj bazi bavi situacijom u u BiH, ne da dopusti da se odlikuju Karadžić i Plavišić, a kada SDA zagalami, onda da reaguje. Kada Ćović kaže da se Izborni zakon može riješiti bez promjene Ustava – treba da mu kažu da ne moge biti izabrani niti Sejdić niti Finci ako je fiksirano da to budu jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin – naglašava lider SDA.

Nezavisna Republika Srpska i Herceg-Bosna nikada se neće desiti – mogu samo rat napraviti, kaže Izetbegović. O trećem entitetu, kaže, ni HDZ više ne govori, a priče o otcjepljenju treba ignorisati.

(StarMo)