Naslovnica BiH Izetbegović, Radončić, Komšić: Odgovorićemo snažno i odlučno

Izetbegović, Radončić, Komšić: Odgovorićemo snažno i odlučno

212
foto: Fena

Sarajevo — Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratke fronte (DF) Bakir Izetbegović, Fahrudn Radončić i Željko Komšić, u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Sarajevu, poručili su da probosanske snage neće sjediti skrštenih ruku povodom toga što je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik prešao “crvenu liniju” nepoštivanjem institucija i secesionističkim porukama na štetu države Bosne i Hercegovine.

“Prijetnje secesionizmom, najave neustavnih referenduma i druge aktivnosti koje poduzimaju Milorad Dodik, SNSD i druge političke stranke iz entiteta RS, odbijanjem da provode oduke Ustavnog suda BiH, predstavljaju grubi nasrtaj na Dejtonski mirovni sporazum, čime se ugrožavaju mir i stabilnost u BiH, ali i cijelom regionu.

Na svaku aktivnost koja bude prijetnja teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine odgovorit ćemo snažno i odlučno, svim potrebnim mehanizmima i sredstvima. Niko nikada neće od Bosne i Hercegovine odvojiti niti jedan dio njene teritorije. Bilo kakva aktivnost u tom pogledu može pruzrokovati jedino urušavanje mira postignutog u Dejtonu”, navedeno je u zajedničkoj izjavi lidera triju stranaka, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Oni su poručili predstavnicima međunarodne zajendice da je krajnje vrijeme za odlučne korake kako kriza koju je prouzrokovao Miorad Dodik ne bi eskalirala s nesagledivim posljedicama.

(StarMo)