Naslovnica Politika Izetbegović: Prijatelji iz međunarodne zajednice i NATO-a pomažu

Izetbegović: Prijatelji iz međunarodne zajednice i NATO-a pomažu

376
Bakir Izetbegović; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović očekuje da bi već u ovom mjesecu moglo doći do rješenja u vezi s formiranjem postizborne vlasti u Boni i Hercegovini jer, po njegovim riječima, „približavaju se stavovi“.

O detaljima nije želio govoriti.

“Znamo sve, a znamo i razloge zbog kojih ne možemo da pristanemo da se to formira na način da se odustane od NATO-puta, vladavine zakona, od toga da je država nadređena entitetu. Međutim, mislim da se približavaju stavovi. Neću govoriti o detaljima, ali mislim da bi moglo biti rješenja, već u oktobru”, rekao je Izetbegović na molbu novinara u Sarajevu da pred sjednicu Glavnog odbora SDA prokomentira to što nova vlast nije formirana ni godinu dana po održavanju općih izbora u Bosni i Hercegovini.

“Prijatelji iz međunarodne zajednice i iz NATO-a pomažu tako da mislim da bi moglo biti rješenja već u oktobru ako bude rješenja i spremnosti na kompromis”, zaključio je, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Fenu.

U svijetlu mogućeg relaksiranja aktuelnih unutrašnjih prilika, Izetbegović posmatra i predstojeći trilateralni sastanak u Beogradu između Bosne i Hercegovine, Turske i Srbije.

Visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, odgovarajući također u ovoj prilici na novinarska pitanja, označio je Milorada Dodika kao glavnog uzročnika aktuelne političke krize u BiH, preciznije, Dodikovo neprihvatanje NATO-puta Bosne i Hercegovine.

Uoči trilateralnog susreta u Beogradu, Džaferović je kazao da očekuje da se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ogradi od rušilačkih izjava Milorada Dodika jer nije dovoljno samo to Vučić što naglašava potrebu za rješavanjem neusuglasica dijalogom i potrebu poštivanja Dejtonskog sporazuma.

Akteri predstojećeg sastanka u Beogradu razgovarat će o trilateralnim pitanjima, ali i bilateralnim odnosima susjeda, u ovom slučaju Bosne i Hercegovine te Srbije, napomenuo je, kao i o privrednim i infrastrukturnim projektima kao što je izgradnja puta Sarajevo – Beograd.

Upitan za otvorena pitanja između susjednih zemalja iz navedenog trojca, kao što je pitanje granica, Džaferović napominje da inače, u nemogućnosti približavanja stavova te vrste, postoje međunarodna pravila koja se moraju poštovati, kao što se moraju poštovati Ustav i zakoni Bosne i Hercegovine kad je riječ o unutrašnjim prilikama.

(StarMo)