Naslovnica Politika Izetbegović: Pregovarati o Izbornom zakonu, ali ne u uslovima ultimatuma

Izetbegović: Pregovarati o Izbornom zakonu, ali ne u uslovima ultimatuma

152
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas ambasadoricu Republike Austrije Ulrike Hartmann.

Razgovarano je o Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH prema članstvu u Evropskoj uniji, te o predstojećim zadacima vlasti BiH u kontekstu evropskog puta.

Izetbegović je naglasio da Izvještaj nije mogao biti bolji, jer se Vijeće ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH de facto nalaze u stanju blokade, s obzirom da je broj usvojenih mjera i zakonskih rješenja reduciran na minimum zbog opstruktivnih namjera dijela vlasti – saopćeno je iz SDA.

Predsjednik SDA je kazao da je neophodno krenuti u pregovore o izmjenama Izbornog zakona, ali ne u uslovima ultimatuma.

– Niko nema pravo blokirati formiranje Vlade FBiH, u skladu s rezultatima demokratskih izbora, jednako kao i popunjavanje sudija u Ustavnom sudu FBiH, jer su to ustavne i zakonske obaveze – navodi se u saopćenju.

Naglašeno je da je sporazum o Mostaru pozitivna činjenica, te da je iznalaženje kompromisnih rješenja bez maksimalističkih zahtjeva i ucjena pravi put i za razgovore o rješavanju problema Izbornog zakona.

(StarMo)