Naslovnica Politika Izetbegović: Oni se boje istine

Izetbegović: Oni se boje istine

108
Bakir Izetbegović

Sarajevo — Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, rekao je za televiziju N1 da niko nema pravo narod ili entitet nazvati genocidnim, niti iko ima pravo vrijeđati bilo koga – to se ne može raditi, niti će se to raditi. Izetbegović je u intervjuu poručio da će sjednica NSRS biti ‘djetinjasti odgovor’ na dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a koju je nametnuo Valentin Inzko. Također, Izetbegović je politiku Milorada Dodika ocijenio kao ‘na momente kočijašku’.

Lider SDA je kazao da će BiH ući u jednu krizu, a njenu dubinu ne može da procijeni odmah.

“Da će biti bojkot, blokada, odmjeravanje nerava, nas i međunarodne zajednice, ovoga što radi Dodik. Prije ili kasnije je moralo doći do toga. Njegova politika je takva da sebi uzima prostor koji mu ne pripada, a da sužava prostor onima kojima pripada. Agresivna, na momente kočijaška politika, vrijeđaju se predstavnici međunarodne zajednice, Bošnjaci…”, rekao je Izetbegović.

Visokog predstavnika Valentina Inzka će naslijediti Christian Schmidt, a Izetbegović je rekao da ne misli da se Dodik boji novog visokog predstavnika.

“Boji se na kraju krajeva šta će se desiti sa entitetom koji je napravljen kako je napravljen. Boji se istine. Znaju šta se dešavalo. Potpuno je etnički očišćena RS od katolika i muslimana. Srušene bogomolje, preorana groblja, pobijeni, silovani. Onda dobiju 49 posto teritorije gdje je i Srebrenica. Oni se boje da će neko nekada pitati, kada se promijeni odnos snaga u svijetu, zašto je ovo urađeno. Oni se boje toga, zato se boje istine”, izjavio je za N1 Izetbegović.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)