Naslovnica Izdvojeno Izetbegović odbio poziv ambasadora Rusije u UN-u

Izetbegović odbio poziv ambasadora Rusije u UN-u

322
predsjednik SDA Bakir Izetbegović; foto: ilustracija

Sarajevo — Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odbio je učešće na sastanku povodom 25. godišnjice parafiranja Daytonskog sporazuma koji je organizovao ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima (UN).

Izetbegović je, kako je napisao, poziv odbio jer nije upućen Predsjedništvu BiH kao šefu države.

Na inicijativu ambasadora Ruske Federacije pri UN-u Vasilyja Nebenzyja je planirana organizacija online sastanka povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, a kojoj su trebali prisustvovati predsjednici vodećih stranaka u Bosni i Hercegovini.

“Pogrešan izbor učesnika iz BiH je na liniji zabrinjavajućeg trenda zaobilaženja i ignoriranja bosanskohercegovačkih institucija i izabranih predstavnika u tim institucijama”, navodi se u pismu kojeg je Izetbegović uputio ruskom ambasadoru pri UN-u, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Upozorava da narušavanje ovih nadležnosti može imati vrlo negativne implikacije na sveukupnu implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, i dodaje da je izvjesna šteta od ovakvih sastanaka veća od koristi.

“Zbog toga smatram da, kada institucije UN-a pozivaju predstavnike naroda i građana iz BiH, ne trebaju to raditi kroz asimetričnu i selektivnu formulu, ignorirajući pri tome cjelovitost institucija BiH”, naveo je on.

Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako je naveo u pismu, strani koju je predvodio Radovan Karadžić, osuđen za ratne zločine pred Međunarodnim sudom u Hagu, prepuštena je dominacija na polovini teritorije BiH, na kojoj je prethodno proveden genocid i etničko čišćenje.

Na taj način je, smatra on, trajno dovedena u pitanje implementacija obaveza iz Aneksa VI i Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, od kojih prvi tretira ljudska prava, a drugi pitanje izbjeglica i raseljenih lica.

“Danas, 25 godina poslije, nepravedna rješenja nisu uklonjena. Vlastima entiteta Republika Srpska (RS) dopušteno je da glorificiraju politiku genocida i etničkog čišćenja, da negiraju presude Haškog tribunala kojeg je uspostavio UN, da slave i nagrađuju pravosnažno presuđene ratne zločince i da po njima daju imena institucijama, kao što je slučaj sa studentskim domom na Palama nazvanom po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću”, napisao je Izetbegović.

U pismu, ruskom ambasadoru, dodaje kako u entitetu RS gotovo da više nema Hrvata, a Bošnjacima se uskraćuje pravo na bosanski jezik.

Podsjetio je i na posljednji izvještaj visokog predstavnika Valentina Inzka, u kojem su, kako je kazao, jasno određeni glavni krivci za negativne procese u BiH, kao što su potkopavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma ili glorificiranje ratnih zločinaca.

Izetbegović je podsjetio i na presude Evropskog suda za ljudska prava, kojima je naložena obaveza BiH da omogući jednaka prava svim građanima u svim dijelovima zemlje, a ne samo pripadnicima tri naroda u pojedinim dijelovima BiH, a koje još nisu provedene.

(StarMo)