Naslovnica Politika Izetbegović o strankama “proizašlim iz SDA”: Udružuje se, ali ne u interesu...

Izetbegović o strankama “proizašlim iz SDA”: Udružuje se, ali ne u interesu BIH, već…

81

Breza — U Brezi je održana Javna tribina Stranke demokratske akcije na temu: „Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja“, na kojoj se prisutnima obratio predsjednik Stranke Bakir Izetbegović.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je ukazao na “blokade i opstrukcije”, a posebno na prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu “od političkih struktura iz entiteta RS”. U tom kontekstu je naglasio ulogu Rusije i Srbije, “naročito u kontekstu sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, regionu i Evropi”.

– Da Rusija i Srbija hoće mir, imali bi ga sutradan. Rusija razara Ukrajinu. Srbija je razarala na Balkanu. Nema gdje nije napravila problem u proteklih 30 godina. Znamo šta je bilo u Bosni i Hercegovini i umjesto da spuste loptu, umjesto da plate odštetu i umjesto da se ponašaju na civiliziran način, oni su ponovo izvor problema. Da hoće mir i sebi i nama, imali bi ga već danas – kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju odnosi među probosanskim stranakama, Izetbegović je govorio o strankama proizašlim iz SDA koje se “udružuju sa građanskim strankama, ali ne u interesu Bosne i Hercegovine već isključivo protiv SDA”.

– Mi smo uvijek pružali ruku i nikada nismo bili ti koji prave problem. Tako rade oni koji su odgovorni i koji su snažni. Mi se ne svetimo već vodimo računa o interesu našeg naroda, a interes naroda nije politička atomizacija – izjavio je Izetbegović.

 

(StarMo)