Naslovnica Politika Izetbegović o Schmidtu: Zatražio je gotovo nemoguću stvar!

Izetbegović o Schmidtu: Zatražio je gotovo nemoguću stvar!

104

Sarajevo — Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da “sumnja u uspjeh domaćih političara da dogovore izmjene Izbornog zakona BiH u narednih šest sedmica odnosno u roku koji je postavio visoki predstavnik Christian Schmidt”.

“Visoki predstvnik je kazao da imamo šest sedmica da nešto uradimo. U ovoj predizbornoj upali, da riješimo ono što nismo bili u stanju riješiti relativno smireni, protekle dvije godine – gotovo je nemoguće. Zatražio je gotovo nemoguću stvar. Mislim da će se stranke takmičiti međusobom u patriotizmu, ko to bolje odbija”, izjavio je.

No, Izetbegović kaže da je pokazano šta se može uraditi.

“To je jasno formulisati granice, jer on će vjerovatno nešto da nametne. Jučer je rekao je da 3% nije rješenje, a prije pet dana su svi mislili s one strane da je rješenje. Dakle, moramo pokazati da ni osmorica koji imenuju vladu nije rješenje, kao i mehanizmi koji pojačavaju poziciju klubova poslanika, pa da faktički osam ljudi vlada državom. Jasno ćemo definisati šta ne ide, a ono što nametne neka bude prihvatljivo. I s te strane sam optimista, da tako možemo utjecati na odluku visokog predstavnika, lobiranjem na istoku i zapadu, sa prijateljima usmjeriti stvari kuda treba da idu. To možemo”, rekao je.

Izetbegović je najavio i dolazak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana 9. septembra.

(StarMo)