Naslovnica BiH Izetbegović o mladima u SDA, te “blokadama” HDZ-a i SNSD-a

Izetbegović o mladima u SDA, te “blokadama” HDZ-a i SNSD-a

458
Bakir Izetbegović - arhiva

Sarajevo — Govoreći za agenciju Fena lider SDA, Bakir Izetbegović je kazao kako su u BiH održani lokalni izbori uključujući izbore u Mostaru, gradu gdje izbora nije bilo 12 godina.

– Ti izbori donijeli su promjene, najviše jer je ujedinjena opozicija u urbanim centrima pridobila glasače – smatra lider SDA.

Osvrnuo se i na previranja unutar stranke, te je napomenuo da SDA “preostaje da se mijenja unutar sebe ili da riskira da slabi”, ali je najavio da je će se SDA “upravo mijenjati unutar sebe i dati šansu mladim ljudima”.

Govoreći o postupcima HDZ-a i SNSD-a ocijenio je da “oni rade koordinirano”, a iako HDZ ne nanosi direktnu štetu poput onih koje radi SNSD, “ali i oni usporavaju reformske procese”.

Izetbegović je govorio i aferi „Ikona“ rekavši kako je Milorad dodik, “napravio diplomatski skandal primivši šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova bez državnih obilježja i poklonivši mu ikonu sumnjivog porijekla”.

Osvrnuo se na rad Vijeća ministara BiH, za koje je kazao da je “najlošiji saziv” budući da se kasni s donošenjem budžeta, pokazana je indolentnost u odnosu na lokalne izbore, a teret migrantske krize prepušten je samo jednom ministarstvu.

Također, usporen je put BiH ka Evropskoj uniji, što je kaže Izetbegović, rezultat nerada Vijeća ministara BiH bez obzira na napor nekih ministara.

 

(StarMo)