Naslovnica BiH Izetbegović o “lijevima”: Da odustanu od kontraproduktivnog sukoba sa SDA…

Izetbegović o “lijevima”: Da odustanu od kontraproduktivnog sukoba sa SDA…

225
Bakir Izetbegović

Sarajevo — U Bosni i Hercegovini je neophodno jačanje pro-građanskih snaga i saradnja svih faktora koji tom jačanju vode, izjavio je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kao gost uvodničar na redovnoj sesiji nezavisne asocijacije intelektualaca „Krug 99“, govoreći o temi „Unutrašnje i spoljne silnice u restituciji građanskog uređenja BiH“.

Građanski orijentirane stranke sa Strankom domokratske akcije, predstavnici međunarodne zajednice – na prvom mjestu predstavnici Evropske unije i Vijeća Evrope, zatim predstavnici nevladinog sektora i udruženja intelektualaca, moraju raditi koordinirano, naveo je također Izetbegović.

– Građanske, većinom lijevo orijentirane stranke, moraju odustati od kontraproduktivnog sukoba sa SDA, svesti ga na zdravo rivalstvo unutar Federtacije BiH. I moraju ostvariti prodor na područja na kojima dominiraju srpske i hrvatske nacionalne stranke. Taj prodor je u ovom času sveden na nulu. Mora se probuditi demokratski, probosanski refleks u srpskom i hrvatskom korpusu u BiH. Izjednačavanje SDA sa drugim nacionalnim strankama, insistiranje na „promjeni koncepta vlasti“ koji bi značio odlazak nacionalnih stranaka s političke scene, naprosto nije dao rezultat u prethodnih četvrt vijeka. Termin „probosanske stranke“ je neprecizan, ali ja nemam bolji kojim bih obuhvatio sve patriotske snage, odnosno političke stranke koje su spremne raditi na multietničkoj, antidiskriminacijskoj, demokratskoj, proevropskoj i pro-NATO agendi. SDA je najjača među njima. Neodgovorno je i sebično je odbacivati je – Izetbegovićeve su riječi.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, taj blok stranaka ima 60 posto ruku, ali ostvaruje tek 33 posto uticaja, jer je sav zbijen u neku „bošnjačku kvotu“. Tih 60 posto ruku, iza kojih stoji volja i opredjeljenja 60 posto građana i glasača u BiH koje treba omogućiti prolaz u Dom naroda, a zatim i u sve državne institucije Bosne i Hercegovine. SDA treba napraviti nove iskorake od nacionalne ka multietničnoj stranci, ustvrdio je također Izetbegović.

Ti iskoraci su do sada bili odveć skromni i sveli su se na po nekog Hrvata i Srbina u Glavnom odboru, Predsjedništvu i kantonalnim rukovodstvima stranke.

– SDA je stranka koja se borila za opstanak Jugoslavije, a zatim za opstanak Bosne i Hercegovine. Nije prihvatila podjele koje bi značile njenu vlast na trećini teritorija BiH, prihvatila je nadvlast OHR kako bi sačuvala jedinstvo zemlje. SDA se efektivno, ne samo na nivou opredjeljenja, borila za restauraciju multietnične bosanskohercegovačke zajednice i nacije. Po apelaciji Alije Izetbegovića, Ustavni sud BiH je proglasio konstitutivnost naroda na cijeloj teritoriji BiH. Apelacije koje je ulagao Sulejman Tihić, a zatim i ja u svojstvu člana Predsjedništva BiH, spasile su zatim državnu imovinu BiH, državljanstvo za stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca u iseljeništvu. SDA zastupa interese Bošnjaka, ali na inkluzivan, probosanski i proevropski način. Mi poštujemo multietničnu zajednicu i bogatstvo kultura koje ona stvara i ne vidimo interes Bošnjaka u stvaranju monoetnične i monokulturne zajednice prepuštene vjetrometini historije. Multietničnost je bogatstvo zemlje u kojoj živimo i ono je zaštita za bosanske muslimane – kazao je također ovom prilikom predsjednik SDA.

 

(StarMo)