Naslovnica Politika Izetbegović o Izbornom zakonu: Minimum ispod kojeg SDA neće ići…

Izetbegović o Izbornom zakonu: Minimum ispod kojeg SDA neće ići…

557
Bakir Izetbegović

aSarajevo — Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, prije sjednice Kolegija SDA, novinarima je kazao da nije upoznat sa prijedlogom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Iz onog što je rekao gospodin Čović, reklo bi se da nema tu nešto posebno novo, osim što je tu možda nova spremnost HDZ-a da ipak krene u formiranje, rekonstruiranje federalnog dijela vlasti bez tvrdog uvjeta da prvo ide Izborni zakon. Oni će vjerovatno, koliko sam mogao da pročitam između redova, tražiti da se tu neki principi usvoje, da se preuzmu neke obaveze konkretnije, ali neće insistirati na samom Zakonu. Ali, nisam siguran, to je ono, kao što rekoh, što između redova čitam”, kazao je Izetbegović, prenosi Patria.

Razlozi otkazivanja današnjeg sastanka delegacija SDA i HDZ-a BiH u Mostaru su, kako je kazao, personalni.

“Ja sam imao svoje razloge zbog kojih nisam mogao jutros otići. Ponudili smo da već u srijedu da imamo sastanak ili u petak, ali Hrvati ne mogu zbog praznika. Vjerovatno ćemo imati sastanak u ponedjeljak ili početkom sljedeće sedmice”, rekao je Izetbegović.

Komentirajući sastanak Dodika i Čovića sa Lajčakom koji je jučer održan u Bratislavi, Izetbegović je kazao da nije bio pozvan, ali da bi bilo bolje da je umjesto Lajčaka bio on.

“Jer u BiH nikad nije dobro kad se samo dvojica sastaju. Gospodin Čović je jako nervozno reagirao svojedobno kad sam ja sjeo sa gospodinom Dodikom i riješio Mehanizam koordinacije, napravio jednu dobru stvar za sve nas u BiH. Poslije će i Čovićeva stranka prihvatiti rješenje, ali bio je jedno vrijeme jako ljut, tako da me čudi da ide sa tim sastancima u dvoje, bez trećeg”, rekao je Izetbegović.

Na rješenjima za formiranje vlasti se radilo, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, a tih će razgovora, pojasnio je, biti i u Bruxellesu, gdje sutra putuju članovi Predsjedništva BiH na sastanak sa potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini.

“Nadam se da će konačno biti pameti da se primijeni ono što smo potpisali u sporazumu od 5. augusta – Dodik, Čović i ja. Kada je u pitanju ANP, da će se poštovati Ustav i svi ranije usvojeni relevantni zakoni i strategije. Stvar je jasna. Treba na toj liniji završiti stvar i krenuti u formiranje vlasti”, kazao je Izetbegović.

Minimum ispod kojeg SDA neće ići kada su izmjene Izbornog zakona u pitanju je, pojašnjava, primjena i provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazbourgu.

“To mora biti okvir. Unutar njega se mogu naći rješenja za koja su zainteresirani hrvatski predstavnici u BiH. Znali smo se njima jako približiti kroz Aprilsku paket, Fileov model, ali ovo je neophodno. Izvan tog okvira ništa prihvatiti nećemo. Da se samo isječe iz toga nešto za šta je zainteresirana jedna strana, neće ići”, navodi Izetbegović.

Dodao je da bi se nakon sastanka sa delegacijom HDZ-a u BiH u Mostaru naredne sedmice, ukoliko se nešto napravi u Bruxellesu, mogao organizirati i sastanak kojem bi prisustvovala i delegacija SNSD-a.

(StarMo)