Naslovnica Politika Izetbegović o “ćutolozima u SDA”: Moramo se braniti od laži…

Izetbegović o “ćutolozima u SDA”: Moramo se braniti od laži…

122
Bakir Izetbegović

Sarajevo — Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u razgovoru za Faktor govorio je, između ostalog, i o “ćutolozima u SDA”, ali i u međunarodnoj zajednici.

– Ima nekoliko razloga za šutnju istaknutih članova SDA i općenito onih koji čine vlast. Jedan od tih razloga je što je u politici “čaša uvijek do pola prazna”, nije do pola puna. Recimo – ogroman napor je učinjen da se u vremenu od 2014. do 2020. kreira više od 100.000 novih radnih mjesta, da se riješe pitanja boračkih populacija, penzionera, budžeti su enormno povećani, ali to nije dovoljno! Uvijek se traži više. S druge strane, efekti nekoliko afera, poneke greške i neuspjesi imaju ogroman odjek jer se majstorski preuveličavaju. Zato je lakše šutjeti, pustiti drugima da govore ono što mediji i javnost dočekuju “na nož”. Međutim, moramo govoriti, iznositi istinu i braniti se od laži. Ako to neće da rade stariji kadrovi, otvorit će se sama po sebi šansa za mlađe i ambicioznije. Oni koji se ohrabre 2021. godine kreirat će mjesto za sebe na listama koje će SDA praviti 2022. – kazao je Izetbegović.

Ćutologa, smatra Izetbegović, ima i u međunarodnoj zajednici, što “potvrđuje izostanak reakcija na pojave i procese u BiH na koje su dužni reagirati”.

– Ljutimo se na svoje ljude, a onda nas iznenadi nespremnost predstavnika svjetskih sila da se jasno suprotstave političkom siledžijstvu, da se izlože nelagodi i rizicima neuspjeha. Mislim da su zemlje PIC-a i OHR dodirnuli dno takvog odnosa šutnjom kojom su prije nekoliko godina ispratili dodjelu odlikovanja Radovanu Karadžiću i drugim presuđenim ratnim zločincima. Stanje se ipak popravlja, izgleda da su i oni uvidjeli da je bolje zaustavljati prijeteće procese u začetku, dok još nisu dobili zamah. A najopasniji od tih procesa, oni koji prijete secesijama i izazivanjem novih sukoba na Balkanu, su upravo u novom začetku – naglaša Izetbegović.

 

(StarMo)