Naslovnica Politika Izetbegović o blokadama HDZ-a: “Mi na to nećemo pristati”

Izetbegović o blokadama HDZ-a: “Mi na to nećemo pristati”

172
foto: ilustracija

Sarajevo — Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je u intervjuu za Preporod uz ostalo izjavio kako je, što se Mostara tiče, glavni dio posla završen.

“Imamo izbore nakon 12 godina, biračima je vraćeno njihovo pravo pa neka ga koriste kako god hoće. Vjerujem u pobjedu koalicije u kojoj je i SDA, predvodi je cijenjeni ljekar dr. Guzin, čovjek kojem Mostarci s razlogom vjeruju”, kazao je lider SDA.

Govorio je i o Izbornom zakonu. Kako je naveo, “HDZ insistira na izmjenama koje bi omogućile hrvatskim političkim predstavnicima da zauvijek imaju veto i kočnice na sve o čemu se odlučuje u BiH, a naročito u Federaciji BiH”.

“A kako to izgleda vidjeli smo u posljednjih par godina – bez obrazloženja je odbijen ugovor države sa Islamskom zajednicom, bez obrazloženja je zaustavljeno formiranje Vlade FBiH i popunjavanje Ustavnog suda FBiH, bez obrazloženja su rušeni veoma važni zakoni u Domu naroda Parlamenta FBiH poput Zakona o šumama ili Zakona o igrama na sreću. Svaki od konstitutivnih naroda u BiH, u skladu sa Ustavom, ima pravo biti predstavljen i ima pravo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. I to je sve. Nema pravo ukidati volju većine u predstavničkim domovima, a HDZ to radi. I očekuje od nas da mu pomognemo da takvu vlastitu poziciju “zacementira” zauvijek. Mi na to nećemo pristati”, rekao je Izetbegović, a prenosi N1.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)