Naslovnica Politika Izetbegović o 30 godina SDA: Nama cjepaju dlaku na četvero…

Izetbegović o 30 godina SDA: Nama cjepaju dlaku na četvero…

130
Bakir Izetbegović

Sarajevo — Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, obratio se video porukom povodom 30 godina postojanja te stranke.

Govoreći o osnivanju stranke, kazao je da je sve počelo prije 30 godina kada je grupa od 40 hrabrih intelektualaca, umjetnika i poduzetnika odlučila rizikovati slobodu i osnovati prvu alternativnu političku stranku u BiH.

– Kada iz današnje perspektive analiziramo razloge za stare i nove raskole unutar SDA možemo konstatovati da to nisu bila različita politička gledanja, jer politike novosnovanih stranaka su redovito bile skoro pa identične sa politikom SDA. Bile su to, dakle, liderske ambicije, želja da se bude prvi, a ne drugi, treći, ili tridesetitreći u stranačkoj hijerarhiji, poručio je Izetbegović.

Govoreći o kadrovima stranke, rekao je da je bilo i grešaka pogrešnih izbora, loših ljudi.

– Nekom prilikom, govoreći o problemu korupcije koja neumitno prati vlast, rahmetli Alija je u svom stilu izrekao kratku i preciznu formulaciju – “vlast privlači loše ljude, a dobre kvari”. Bilo je u SDA loših ljudi, a neki dobri su se kvarili. I mi smo ih odstranjivali. I nastavićemo da ih odstranjujemo, da branimo čast i poziciju stranke bez koje Bosna i Hercegovina nije sigurna, i bez koje ne može naprijed. Korupcije ima u svim strankama koje su dio vlasti. Ali najveća povika i ljutnja naroda je uvijek išla prema SDA. Nama i mediji i narod “cjepaju dlaku na četvero”. To nam treba biti upozorenje, ali i priznanje – narod želi zdravu i poštenu SDA, zdrav i čvrst oslonac. I mi ćemo mu takav oslonac uvijek i ponovo osigurati, poručio je, između ostalog, Izetbegović.

Cijeli govor Bakira Izetbegovića pogledajte na videu ispod teksta…

(StarMo)