Naslovnica Izdvojeno Izetbegović: Nikada nisam Hrvate nazvao manjinom

Izetbegović: Nikada nisam Hrvate nazvao manjinom

227
predsjednik SDA Bakir Izetbegović; foto: ilustracija

Mostar — Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je u intervjuu za bh. izdanje Večernjg lista da nikada nije Hrvate u BiH nazvao manjinom, ali je rekao i da HDZ BiH u Parlamentu FBIH zaustavlja i stvari koje nisu od vitalnog nacionalnog interesa.

“Nikada nisam Hrvate nazvao manjinom, niti ću. Hrvati su konstitutivan i ravnopravan narod u BiH. Znao sam kazati da manjina u Parlamentu Federacije BiH poništava volju većine, i to je istina. Frustrirajuća istina za nas. HDZ ima kontrolu u Domu naroda i zaustavlja što god hoće. Bez obrazloženja”, rekao je Izetbegović.

On je tako naveo da je HDZ BiH zaustavio niz važnih zakona, među njima i izuzetno bitan Zakon o šumama, kao i onaj koji je trebao oporezovati kladioničare koji, “koristeći ljudsku slabost i porok, ostvaruju zaradu koja je veća od zarade obje elektroprivrede i oba telekomunikacijska operatera u Federaciji BiH zajedno”.

“Na hljeb i knjige plaća se porez, na klađenje se ne plaća”, istakao je Izetbegović.

On je kazao kako je HDZ blokirao i formiranje nove vlade Federacije BiH i popunjavanje Ustavnog suda FBiH.

“HDZ ima 16 od 98 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i nameće svoju volju nad voljom većine u pitanjima koja Hrvatima nisu od vitalnog nacionalnog interesa. Zato sam znao reći da će većina u Federaciji BiH, ako se ovakav diktat nastavi, morati tražiti način da ‘razbije okove'”, rekao je lider SDA.

(StarMo)