Naslovnica Život Izetbegović: Nije panika, ali je ozbiljno…

Izetbegović: Nije panika, ali je ozbiljno…

214
Sebija Izetbegović

Sarajevo — Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović pozvala je građane na odgovorno ponašanje u vezi pandemije koronavirusa te im poručila da situacija “nije panična, ali da je vrlo ozbiljna”.

Želimo da građani poštuju pravila koje je propisao Krizni štab. Izuzetno je važno da pri dolasku u KCUS i ostale bolničke ustanove pacijenti daju iskrene podatke o tome da li su imali kontakte koji su ih možda ugrozili, gdje su se kretali i tvrdim da neće biti stigmatizirani i da im neće biti odbijeno davanje usluga – istakla je Izetbegović u razgovoru za Fenu.

Također je naglasila da su predvidjeli sve mjere u zaštiti zdravstvenog osoblja, ali da je jako važno da virus ne uđe u zdravstvene ustanove.

Podsjetila je da je oko 500 zdravstvenih radnika u Hrvatskoj u samoizolaciji, što znači da će im nedostajati veliki broj ljudi koji bi trebali da pružaju bolesnicima usluge.

– Svi oni koji dođu na pregled, molimo ih da daju tačne podatke o svojoj zdravstvenoj slici, kontaktima, susretima, putovanjima, da kako bismo preuzeli adekvatne preventivne mjere. Nećemo izbjeći nijednog pacijenta u smislu davanje usluge, samo trebamo o njima imati pouzdane podatke – zaključila je generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović.

(StarMo)