Naslovnica Politika Izetbegović: Nešto je oslabila bošnjačka pozicija…

Izetbegović: Nešto je oslabila bošnjačka pozicija…

152

Sarajevo — Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je da očekuje drugačije ponašanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na liniji onoga što on uporno pokušava da bude, dakle mirotvorac, čovjek koji popravlja odnose.

Projekat autoputa Sarajevo-Beograd, smatra Izetbegović, može pomoći smanjenju tenzija na relaciji Srbija-Bosna i Hercegovina.

Govoreći o odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije, nakon hapšenja i pritvaranja državljanina BiH Edina Vranja, Izetbegović je podsjetio da Tužilaštvo BiH ima potpisan protokol s relevantnim institucijama Srbije i da se prema tom protokolu hapšenje nije smjelo desiti.

Kako je rekao, sadašnji odnosi Bosne i Hercegovine sa Srbijom nisu najgori kada je u pitanju period od kraja rata do danas, a došlo je do izvjesne ekspanzije srpskog utjecaja pa pomalo i nekog svesrpskog pokušaja, bujanja ponovo nekog nacionalizma, neke tendencije za dominacijom u regionu, ne samo u Srbiji.

– S druge strane, nešto je oslabila bošnjačka pozicija, prošlo je vrijeme 30 godina, od nekih događaja 25. Evropa i Zapad imaju problema sa radikalizmom koji se poziva na islam. Tako da su se tu neki odnosi promijenili. Rusija je puno jača nego što je bila prije nekih 20 godina. Dolazi Kina koja je rival sa Sjedinjenim Američkim Državama, i sa zemljama s kojima mi imamo dobre odnose, na koje se oslanjamo. Tako da su se tu promijenili neki balansi i došlo je do bujanja ovoga što sam sad kazao. Ali, sve se to da kroz jednu komunikacijiu, po meni, riješiti. Mislim da Srbiji trebaju dobri odnosi na Balkanu, da joj treba dobar odnos sa Evropskom unijom, sa prijateljima Bosne i Hercegovine, sa islamskim zemljama, sa Turskom, tako da očekujem da se tu stvari normaliziraju, da se odustane od ovoga što sada radi Srbija – rekao je Izetbegović.

(StarMo)