Naslovnica Politika Izetbegović: Nervozne reakcije iz Srbije…

Izetbegović: Nervozne reakcije iz Srbije…

144
Bakir Izetbegović

Sarajevo — Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da je Rezolucija Skupštine Crne Gore, kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i zabranjuje njegovo negiranje veliki korak ka prihvatanju istine o događajima iz ‘90-ih godina.

Izetbegović je ocijenio da je to osnov za nastavak uspostavljanja povjerenja i izgradnje boljih odnosa među državama i narodima na Balkanu.

“Nervozne reakcije koje dolaze iz Srbije pokazuju, nažalost, da na toj strani još nema spremnosti za takvu vrstu suočavanja s istinom. Tome najbolje svjedoči reakcija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji Crnoj Gori prigovara što se ‘miješa u pitanje Srebrenice’ i pita se ‘kakve veze ima Srebrenica sa Crnom Gorom'”, napisao je lider SDA, prenosi federalna.ba.

Prema njegovim riječima, Crnogorci i Crna Gora, kao i svi narodi i države koji pripadaju civilizovanom i demokratskom svijetu svakako treba da se “miješaju u pitanje Srebrenice”.

“Bilo koji zločin počinjen nad nedužnim ljudima, a naročito genocid tiče se svakog pravednog i istinoljubivog čovjeka na svijetu, svakog naroda i svake države”, naveo je Izetbegović.

Dodao je da tome svjedoče brojne rezolucije širom svijeta, od Amerike i Australije, do Azije i Evrope, kojima je osuđen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

(StarMo)