Naslovnica Politika Izetbegović: Neću na sastanak gdje su Dodik i Čović

Izetbegović: Neću na sastanak gdje su Dodik i Čović

156

Sarajevo — Predsjednik SDA Bakir Izetbegović potvrdio je da je odbio učešće na sastanku na koji je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi pozvao još i Dragana Čovića i Milorada Dodika.

On je kazao da mu format sastanka nije odgovarao i zato nije želio pristati na takav sastanak. Sastanak je zakazan za sredinu naredne sedmice u Briselu.

Iako smatra da je riječ o nastavku razgovora nakon sastanka u Briselu od 12. juna, koji su predsjednici parlamentarnih stranaka održali sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom kako bi se dogovorili precizni detalji oko obaveza BiH i potrebnih zakona, predsjednik SDA smatra da je pogrešan format.

“On je valjda išao time da smo mi neki ‘glavni igrači’ da s nama trojicom dogovori, međutim napravio je jedan gaf. Ja neću prisustvovati trilateralnom sastanku gdje su Dodik i Čović jer ja ne želim da svodim BiH na dogovor tri lidera za koji oni kažu da predstavljamo narode. Ja ne smatram da predstavljam samo bošnjački narod, mislim da sam dužan predstavljati državu i svakog građanina ove zemlje”, kazao je Izetbegović za Dnevnik D FTV-a, prenosi Patria.

Umjesto zajedničkog sastanka Izetbegović je kazao kako će sa Varhelyijem održati bilateralni sastanak online ili možda i u Briselu.

“Nakon toga sam predložio da odaberu format, da li je to Predsjedništvo BiH plus dva kolegija PS BiH ili prošireni Kolegij jer radi se o zakonima koji treba da prođu kroz Parlament. Najodgovorniji su ljudi koji predvode Parlament. Nakon što Varhelyi vidi da se neke stvari mogu uraditi mislim da je logičan slijed da razgovara sa šestorkom iz dva Kolegija”, kazao je Izetbegović.

(StarMo)