Naslovnica BiH Izetbegović: Nećemo ustuknuti pred drskošću i prijetnjama

Izetbegović: Nećemo ustuknuti pred drskošću i prijetnjama

370
predsjednik SDA Bakir Izetbegović; foto: ilustracija

Sarajevo — Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da SDA neće pristati na ultimatum i oslabiti Ustavni sud BiH, koji smatra posljednjim mehanizmom za popravljanje stvari u BiH.

“Pravosuđe u BiH je pod ovakvim pritiskom prije deceniju ostalo bez inostranih sudija, stavljeno je pod uticaj politike i time neupitno oslabljeno. To se ne smije desiti sa Ustavnim sudom BiH”, rekao je Izetbegović za sarajevski portal Klix.ba, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Srpska strana u BiH je donijela odluku da obustavi učešče srpskih predstavnika u donošenju odluka u institucijama na nivou BiH dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH, kako u tom sudu više ne bi bilo sudija stranaca, podsjeća RSE.

Upitan kako će SDA odgovoriti na postojeću političku krizu u BiH, Izetbegović je kazao da je “teško naći pravi odgovor na destruktivno ponašanje koje nanosi štetu svima, a najveću štetu onome ko uporno proizvodi ovakve krize i zastoje”.

“Moramo odgovoriti čvrsto i bez popuštanja – Mirovni sporazum, Ustav i zakoni se moraju poštovati”, naveo je on.

Dodao je da svako treba da radi svoj posao, naglašavajući da Tužilaštvo BiH, OHR i Vijeće za implementaciju mira (PIC) odavno svoj posao “ne rade sa dovoljno principijelnosti i hrabrosti, što je i dovelo do ovakve ekspanzije drskosti i bahatosti”.

“Bez reakcije i odgovora je ostao niz antidejtonskih delatnosti, tolerisale su se direktne uvrede upućene Visokom predstavniku i inostranim diplomatama, šutjelo se na dodjelu odlikovanja (Radovanu) Karadžiću i drugim ratnim zločincima, nije sankcionisano suprotstavljanje presudama Ustavnog suda za koje su zaprijećene visoke zatvorske kazne”, ocijenio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, “sve su to bili probni baloni koje je trebalo na vrijeme bušiti”.

Navodeći da “ne može procijeniti koliko spremnosti na iracionalno ponašanje ima sa druge strane”, lider SDA smatra da bi situaciju morali da presijeku Tužilaštvo BiH, OHR i PIC.

“Ukoliko to ne učine, ući ćemo u politički limb koji će potrajati. Razbiti BiH neće moći, Ustavni sud neće ostati bez inostranih sudija, patriotske političke snage neće ustuknuti pred drskošću i prijetnjama strane koja slavi ratne zločince”, rekao je Izetbegović.

On je ocijenio da će se politička kriza prenijeti na ekonomiju, a tada će, kako je kazao, prvi na udaru biti oni koji su krizu izazvali, jer je Federacija BiH “sasvim sigurno ekonomski jača i otpornija na sve što joj ova neodgovorna politika može prirediti”.

Upitan kako komentariše poziciju lidera HDZ BiH Dragana Čovića, koji je prije par dana podržao stavove srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Izetbegović je ocijenio da je politika HDZ BiH “po ko zna koji put i tamo i ovamo”.

“Ja očekujem da se istinski opredijeli za ono za što se deklarativno zalaže. Za mir, stabilnost, evropski i NATO put BiH”, naveo je on.

Lider SDA smatra da je “cinična i prozirno manipulativna Dodikova podrška Hrvatima”, s obzirom na to da im je njegova politika, kako je rekao, “uzela sva prava u Republici Srpskoj”.

“Vrhunac tog cinizma je bila dodjela entitetskog odlikovanja generalu (Slavku) Lisici, koji je izvršio ratne zločine nad Hrvatima, a sve to u prisustvu Dragana Čovića i hrvatskog ambasadora. Time je Dodik sasvim jasno kazao koliko poštuje Čovića i Hrvate”, naveo je Izetbegović.

(StarMo)