Naslovnica Politika Izetbegović: Nećemo ubjeđivati gospodina Radončića

Izetbegović: Nećemo ubjeđivati gospodina Radončića

408
foto: Patria

Sarajevo — Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na današnjoj sjednici, koja još uvijek nije okončana, ocijenilo da institucije Bosne i Hercegovine imaju dobre rezultate u borbi protiv pandemije koronavirusa i njenim ekonomskim posljedicama.

“Imamo konkretne rezultate kada su u pitanju ekonomske mjere koje je pokrenula Vlada FBiH. Mislim da će biti sasvim zadovoljavajuće. Kao što je zdravstveni sektor se dobro nosio pandemijom, pokazat će se da se i Vlada dobro usmjerila kada su u pitanju mjere”, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, prenosi Faktor.

Izetbegović je ocijenio kako SDA nije zadovoljna sa reakcijama Vijeća ministara BiH, te je kazao da se tu namjerno prave blokade i izdvojio je u tom kontekstu predsjedavajućeg Zorana Tegeltiju.

“Pojedini ministri se trude da urade posao. Čitavo Vijeće ministara ništa markantno nije uradilo. Dapače, još uvijek nemamo usvojen ni Budžet za 2020. godinu. Očekujemo da se konačno pokrenu i da poduzmu konkretne mjere koje će se odnositi na pomoć privredi”, izjavio je Izetbegović.

Govoreći o aferi “Respiratori”, kazao je da je ona bacila sve pozitivne aspekte u sjenu, te je pozvao pravosudne institucije da u skladu sa zakonima i bez političkih i medijskih utjecaja što prije provedu istragu kako bi se utvrdila puna istina i sankcioniralo svako kršenje zakona.

“SDA je snažno stala uz premijera Novalića i tu smo čuli kritike da se radi o nedopuštenom utjecaju stranke na pravosuđe. Mi se bavimo politikom i ne samo da imamo pravo, već imamo obavezu da svaki fenomen, pozitivan ili negativan, potcrtamo i reagiramo na njega. SDA nikada neće praviti problem bilo kojem od stubova vlasti u BiH, naročito ne pravosuđu. Sa nama može problem imati samo krivosuđe. Mi mislimo da se ovdje nažalost sasvim jasno ocrtava da su Tužilaštvo i VSTV pristrasni, da su pod političkim utcjecajem, da se ne odnose jednako prema svim narodima, odnosno predstavnicima svih naroda u vlasti, odnosno konkretno da je nezamislivo da urade, recimo, premijeru RS-a ono što su uradili premijeru FBiH”, ocijenio je predsjednik SDA.

U tom je kontekstu spomenuo procesuiranje ratnih zločina, koje, kako je kazao, za cilj ima izjednačavanje odgovornosti i stvaranje nove istine o zbivanjima tokom rata.

Kada je u pitanju povlačenje Fahrudina Radončića iz Vijeća ministara BiH, odnosno izlaska SBB-a iz koalicije na državnom nivou, Izetbegović je izjavio da im je žao što se to dogodilo, te da se na taj način slabi pozicija probosanskog političkog bloka na nivou države i da se usložnjavaju politički odnosi na nivou države.

“Nećemo ubjeđivati gospodina Radončića. On je meni u nekoliko navrata govorio da bi on išao, da smatra da je dovoljno uradio na toj poziciji. Izražavamo žaljenje što je to tako i nadamo se da se to neće prenijeti na niže nivoe vlasti. Rado bismo ostali u koaliciji sa SBB-om na ostalim nivoima vlasti”, izjavio je Izetbegović.

Konstatirao je da se bez potrebe gubilo vrijeme kada je u pitanju raspodjela novca MMF-a i da se na kraju uradilo ono što se trebalo uraditi kako je SDA na početku govorila, te su pozvali Vijeće ministara BiH da se neodložno osiguraju finansijska sredstva za početak provođenja Lokalnih izbora.

“Mi ćemo podržati svako rješenje, makar i parcijalno, kada je u pitanju potpora održavanja Lokalnih izbora. Imali smo ovih dana sastanke u prostorijama EU-a, gospodin Čović i ja, tako da mislim da ima šanse da se dese izbori u Mostaru. Tu je HDZ spreman da napravi neke iskorake prema ranijim zahtjevima lokalne SDA, a mi smo spremni da intezivno krenemo u iznalaženje rješenja, odnosno nuđenja rješanja drugim parlamentarnim strankama, da SDA i HDZ formuliraju neki okvir prijedloga koji se odnosi na Izborni zakon”, kazao je Izetbegović.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)