Naslovnica Politika Izetbegović: Narednih dana sastanci radi kompromisa

Izetbegović: Narednih dana sastanci radi kompromisa

412

Sarajevo — Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da će narednih dana biti održani sastanci od kojih očekuje postizanje kompromisa kako bi se deblokirao rad Parlamentarne skupštine BiH.

“Imamo neke sastanke u Predsjedništvu BiH ovih dana, tako da mislim da jesmo bliži deblokadi, da se nađe kompromis u okviru u kojem se trenutno nalazi BiH”, rekao je Izetbegović novinarima poslije sastanka Kolegijuma Doma naroda BiH sa novim šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom.

Prema njegovim riječima, prije svega to se odnosi na postizaje načina kako bi se pokrenuo Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Navodeći da gotovo milijardu eura sredstava čeka ratifikaciju u institucijama BiH, Izetbegović je izrazio uvjerenje da će taj problem biti razriješen ovih dana i da će BiH krenuti dalje.

Parlament BiH je, poslije prošlogodišnjih oktobarskih izbora, održao samo jednu sjednicu, jer Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uslovljava deblokadu rada parlamenta ulaskom te stranke u Vijeće ministara BiH.

Dogovor o novom Vijeću ministara nije postignut, jer se kao kamen spoticanja pojavio Godišnji nacionalni program (ANP) za NATO, čije usvajanje traže predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, dok je srpski član Milorad Dodik naglasio da on nikada neće podržati usvajanje ANP-a niti uazak BiH u NATO.

Na sastanku sa Sattlerom bili su u druga dva člana Kolegijuma Doma naroda, Dragan Čović (HDZ BiH) i Nikola Špirić (SNSD).

Tokom razgovora, zajednički je ocijenjeno da je za BiH veoma važno formiranje i rad organa izvršne i zakonodavne vlasti na osnovu Opštih izbora 2018. godine na svim nivoima.

Članovi Kolegijuma, kako je saopšteno, upoznali su Sattlera sa različitim viđenjima uzroka zastoja u formiranju Vijeća ministara BiH i parlamentarnih tijela.

Izražena je nada da će se aktuelne razlike uskoro razriješiti na osnovu konstruktivnog dijaloga i kompromisa pobjedničkih stranaka, kako bi se “otvorili zaustavljeni i ubrzali usporeni reformski procesi”.

(StarMo)