Naslovnica Izdvojeno Izetbegović nakon susreta sa Čovićem i Nelsonom: Nikakav dogovor nije postignut

Izetbegović nakon susreta sa Čovićem i Nelsonom: Nikakav dogovor nije postignut

198
Čović i Izetbegović

Sarajevo — Nikakav dogovor nije postignut na sastanku u srijedu uveče čiji je domaćin bio američki ambasador u BiH Eric Nelson, a kome su prisustvovali i šef Delegacije EU u našoj zemlji Johann Sattler, te lideri SDA i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

– Ovo je bio jedan iftar. Naši prijatelji američki ambasador i ambasador EU, pokušavaju da pomognu da se prevaziđu nesporazumi da stvari profunkcioniraju bolje, da se ubrza evropski put BiH, da dosegnemo taj status kandidata, da se riješe i trenutačni problemi, poput aktivacije MMF-ovog aranžmana – rekao je Izetbegović.

On je naveo kako će “naredne sedmice biti održan sastanak na kojem će biti razgovora o Mostaru”, piše Avaz.ba.

– Ništa definitivno nismo noćas dogovorili niti riješili, ali smo na tragu kada je u pitanju 330 miliona eura, koji bespotrebno stoje, koji trebaju da siđu na teren prema budžetima, da ćemo tu stvar riješiti i optimista sam u vezi s Mostarom, da su šanse povećane – rekao je Izetbegović.

Kada je riječ o MMF-u, on je istakao kako “SDA insistira na poštivanju Ustava”.

Ne može Vijeće ministara BiH narediti Federaciji kako će izvršiti unutarnju distribuciju, ne može unositi kantone u Vijeće ministara. Na kraju krajeva, FBiH može da ignoriše to, može gospodin Bevanda da napiše šta god hoće, FBiH može to drugačije da raspodijeli, tako da bit će sutradan sjednica Vijeća ministara, ja ću noćas razgovarati sa ministrima iz SDA i direktorom Centralne banke i gledat ćemo da riješimo tu stvar da novac ne stoji više – dodao je Izetbegović.

(StarMo)