Naslovnica Politika Izetbegović-Michel: O Izbornom zakonu na jesen

Izetbegović-Michel: O Izbornom zakonu na jesen

111
foto: Twitter

Sarajevo — Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta Charlseom Michelom u Sarajevu da je zvaničnicima BiH ponuđena “mapa puta” koja predviđa da se o Izbornom zakonu BiH pregovara na jesen nakon izbora i formiranja koalicija.

Izetbegović je rekao da EU i Michel vraćaju fokus na evropski put BiH.

“Spreman je da radi na agendi koja će spustiti ljestvicu sa 14 prioriteta i ići na nešto manje ambiciozno, što će nam omogućiti dobijanje kandidatskog statusa i pokretanje tog procesa”, rekao je Izetbegović novinarima nakon sastanka na kojem je bio i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je istakao da su evropski predstavnici napravili grešku što BiH nisu snažno podržali prema članstvu u EU, umjesto što su postavljali više zahtjeve.

Govoreći o Izbornom zakonu, on je rekao da je predložena “mapa puta”.

“Prvo ove teme koje su u ovom času neophodne BiH. Dakle, deblokade, stabilizacija prilika u BiH, bolja saradnja, evropski put prije sjednice Vijeća EU koja je krajem juna. Oni će nas pozvati, vjerovatno će oni doći u Sarajevo ili ćemo otići u Brisel. Zatim za jesen nakon izbora i nakon formiranja koalicija ove naše teške teme – Izborni zakon, državna imovina”, istakao je Izetbegović.

On je naglasio da je rekao Michelu da moraju svi prisustvovati i da se ne ide na reducirani format.

“Shvatili su da su i tu napravili grešku jer reducirani format Izetbegović-Čović nikad nije imao šanse, što je otvaralo mogućnost za spekulacije. Ovaj put ima da svi prisustvuju”, smatra Izetbegović.

Na pitanje da li je Michel postavljao neke uslove, Izetbegović je odgovorio da je njegov pristup bio “vrlo mekan”.

“Njega su zanimali detalji. Htio je da od glavnih aktera iz prve ruke lično ispita neke stvari”, rekao je Izetbegović, prenose federalna.ba i Srna.

(StarMo)