Naslovnica Politika Izetbegović: Manjina nameće volju većini

Izetbegović: Manjina nameće volju većini

106
Bakir Izetbegović

Sarajevo — Bakir Izetbegović, lider SDA, u intervjuu za televiziju N1 je govorio o izmjenama Izbornog zakona BiH, rekavši da nije za legitimno predstavljanje kako to želi HDZ.

Izetbegović je poručio da niko nema pravo volju manjine nametati volji većine, kako to radi HDZ u FBiH. Bakir Izetbegović je kazao da Čović pomalo vrijeđa inteligenciju ljudi, a oni se počinju navikavati na to. Također, pojasnio je šta za njega znači ‘legitimno predstavljanje’ kako to stoji u Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine.

Insistiranje na legitimnom predstavljanju bi odnijelo u dalje podjele u BiH, saopćeno je ranije iz Ministarstva vanjskih poslova Austrije. Kako komentira ovo i kako to može utjecati na pregovore sa HDZ oko izmjena Izbornog zakona?

“Može pojačati poziciju nas koji nismo za legitimno predstavljanje kako to predstavlja HDZ. Šta znači legitimno predstavljanje? To je zakonsko, u skladu sa Ustavom i zakonom BIH. Recimo, Komšić je legitimno izabran Hrvat. Ne morate biti u HDZ, niti ste morali biti u HVO, kako oni smatraju, da biste bili legitimni predstavnik”, izjavio je Izetbegović.

Gost N1 je rekao da je SDA za legitimno predstavljanje u smislu kako je to objasnio.

“S tim da predstavnici svih konstitutivnih naroda imaju pravo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, u skladu sa Ustavom BiH i FBiH. Mi tražimo da se uklone asimetrije u nadležnostima Vijeća naroda u RS i Doma naroda u FBiH, na način da Dom naroda prestane da koči, guši demokratiju i nameće volju manjine volji većine”, kazao je Izetbegović za N1.

Iz HDZ-a je ranije poručeno da je licemjeran stav SDA.

“Ustav BiH kaže da svaki od konstitutivnih naroda ima pravo na predstavnike i pravo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa. To je sve. Nemate pravo da volju manjine nametati volji većine i obesmišljavati parlamentarnu demokratiju. Gdje HDZ nameće šta hoće, koči gdje hoće. Pri tome tvrdi da je diskriminiran. Faktični, svjedoci smo da nam ne daju formirati vladu”, istakao je lider SDA.

Pitali smo Čovića ranije zašto nema Vlade FBiH i vlasti u HNK. On je rekao da nema partnera. Bakir Izetbegović je odgovorio na ovo riječima:

“Neka ga nađe. Ako mi nismo partneri, široko mu polje.”

“SDA, DF, SD, HDZ ako hoće je 56 glasova. Čović pomalo vrijeđa inteligenciju ljudi i oni se počnu navikavati da se on ovako ponaša. Da nam ne da popuniti Ustavni sud, novu Vladu FBiH, da tvrde da su obespravljeni. Dominaciju ima”, rekao je Izetbegović.

HDZ još kaže da su stavovi ‘tu negdje’ i ‘u SDA su svjesni važnosti legitimnog predstavljanja’?

“To sam objasnio. Kako je Ustav i zakon definisao. HDZ traži da se izmjeni Ustav i zakon, koji će njima omogućiti da većina ne bira manjini predstavnike. O tome se može razgovarati. Mi tražimo da manjina ne nameće volju većini, kako sam obrazložio, u Parlamentu FBiH”, pojasnio je.

(StarMo)