Naslovnica Politika Izetbegović: Koalicija “Osmorke” i HDZ-a za SDA nije završena stvar

Izetbegović: Koalicija “Osmorke” i HDZ-a za SDA nije završena stvar

97
Bakir Izetbegović, foto: StarMo

Sarajevo — Potpisivanje sporazuma “Osmorke” sa HDZ-om o uspostavljanju koalicije u Federaciji BiH za SDA nije “završena stvar”, izjavio je u intervjuu za Faktor lider SDA, Bakir Izetbegović.

“Za SDA to, naravno, nije završena stvar. SDA predstavlja veoma bitan segment bh. društva, patriotski orijentisane građane, većinom Bošnjake privržene tradicionalnim vrijednostima. Neosporne su i zasluge SDA za odbranu BiH i opstanak Bošnjaka, i neosporno je da je SDA pobijedila na oktobarskim izborima na svim nivoima kada su u pitanju zakonodavna tijela. SDA je u Federaciji BiH dobila podršku glasača skoro duplo veću od slijedeće najjače stranke. Ove činjenice se moraju poštovati ako želimo stabilne odnose u bošnjačkom i probosanskom korpusu, a time i u državi”, rekao je Izetbegović.

On tvrdi da je napad na SDA napad na “zdravi i snažni dio bh. društva, pokušaj isključivanja političke volje tog patriotskog segmenta, opasno unošenje podjela u bošnjački korpus koje ne može donijeti ništa dobro”.

“Eventualno isključivanje SDA, uz koaliranje manjih probosanskih stranaka sa HDZ-om i SNSD-om, je politička perverzija koju treba na vrijeme zaustaviti”, izjavio je Izetbegović.

Kompletan intervju je na ovom linku.

(StarMo)