Naslovnica Politika Izetbegović iz izolacije: Sarajevo se mora maksimalno izgraditi!

Izetbegović iz izolacije: Sarajevo se mora maksimalno izgraditi!

225
foto: SDA.ba

Sarajevo — Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, još uvijek je u samoizolaciji zbog zaraze koronavirusom.

Na pitanje novinara koliko je generalno uključen u predizbornu kampanju, zbog činjenice da su lokalni izbori, a i zbog toga što se nalazi u izolaciji, Izetbegović je kazao:

– Korona je u mom slučaju bila lakog intenziteta i nije me osobito poremetila u poslovima. Komunicirao sam s ljudima u SDA, s Izbornim štabom, s javnošću, mislim da mi je ovo treći intervju u uslovima izolacije. Kao što rekoste, ovo su lokalni izbori, skupovi su znatno limitirani, tako da skoro gube smisao. Mnoge stranke odustaju od skupova. Ipak, planiram u novembru obići neke od općina.

Kazao je i kako je SDA je “odgovorna za sve dobro i za sve loše što se sa Sarajevom dešava još od 1995. godinje. A dešava se, rekao je, u princpu dobro”.

– Sarajevo je bilo devastiran grad s porušenim zgradama i posječenom vegetacijom, grad zaustavljene privrede. A zatim je obnovljeno kroz ogromne napore i postupno pretvoreno u kulturnu prijestolnicu koja privlači turiste sa svih strana svijeta. Naravno, bilo je i grešaka u izgradnji i razvoju, ali one nisu katastrofalne i nepopravljive. Naročito u vremenu kad nije bilo novca, investicija, pa nikom nije ni padalo na pamet da kaže, recimo – Bosmal je preglomazan, ne može, gradite ga u Kuala Lumpuru! Tada je Sarajevu trebala investicija od 120 miliona dolara, pa smo zažmirili na jedno oko. Ali nismo više u takvoj situaciji. Vrijeme je da se napravi multidisciplinarna vizija razvoja Sarajeva do 2050. Sarajevo se mora izgraditi maksimalno s obzirom na ograničenja koja postavlja kotlina. Taj maksimum mora odrediti struka, urbanisti, arhitekti, inžinjeri koji se bave urbanom ventilacijom. Moramo sačuvati vodu i zrak za generacije koje dolaze. Ne smijemo dopustiti zagađenje zraka i oničešćenje voda koje napajaju podzemna vrela u Bačevu. Jedini put je suziti prostor pohlepi investitora, a otvoriti prostor presudno utjecaju znanja i struke – kazao je Izetbegović za Klix.

(StarMo)