Naslovnica BiH Izetbegović ima uslov – Čović bi provedbu sporazuma iz Mostara

Izetbegović ima uslov – Čović bi provedbu sporazuma iz Mostara

361
Čović i Izetbegović

Sarajevo — Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da nije realno očekivati ozbiljne daljnje pregovore o izmjeni Izbornog zakona BiH, dok se ne implementiraju izborni rezultati iz 2018. godini, jer već dvije godine nije formirana vlast na federalnom nivou. Dodao je da to podrazumijeva i popunu Ustavnog suda FBiH.

Izetbegović je nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem podsjetio da se sve presude Ustavnog suda i Suda za ljudska prava u Strazburu moraju implementirati.

Smatra da je bolje sve to odgoditi dok se ne završe lokalni izbori, jer i ako osmisle i najbolje rješenje, druge stranke neće biti zadovoljne.

– Naizgled su te presude u koliziji, ali nisu, jer insistiraju na dva principa na kojima BiH počiva, to je građanski i etnički princip. Eventualni dogovor bi značio stabilan balans ova dva principa, a time i stabilnu BiH – poručio je Izetbegović.

S druge strane Dragan Čović smatra kako da su njegova očekivanja ispunjena te da očekuje implementaciju sporazuma koji su potpisali u Mostaru.

Naglasio je da potpisnici tog sporazuma imaju obavezu implementirati ga do 17. decembra, kada je u pitanju Mostar i Gradsko vijeće, a da iduće godine u Parlamentarnoj skupštini BiH budu izmjene Izborni zakon BiH.

– Izetbegović se zalaže za imenovanje novog saziva vlade FBiH. Čini mi se da i dalje postoji stav SDA da se dogovaramo, ali da se ne dogovorimo. Naš stav je da u tom vremenu to moramo uraditi inače sporazum ne važi – istakao je Čović.

(StarMo)