Naslovnica Politika Izetbegović i Čović: Evo šta je saopšteno nakon sastanka u Ambasadi SAD

Izetbegović i Čović: Evo šta je saopšteno nakon sastanka u Ambasadi SAD

169

Sarajevo — Ambasador Sjedinjenih Država u BiH Eric Nelson i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler sastali su se u četvrtak s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakirom Izetbegovićem i zamjenikom predsjedavajućeg Draganom Čovićem kako bi promovirali dijalog o ostvarivim izbornim reformama, vladavini prava i ekonomskim reformama neophodnim za povjerenje građana i napredak na putu ka Evropskoj uniji, saopštila je Ambasada SAD putem Twittera.

“Sjedinjene Države čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Zapaljiva retorika i koraci da se potkopaju ovi principi su nerealistični, neprihvatljivi i antidejtonski”, poručeno je, prenosi N1.

Osim toga ove akcije, kako navode, služe kao izgovor liderima da izbjegnu odgovornost za provođenje važnih reformi kao što su inkluzivne izborne i ograničene ustavne reforme za slobodnije i poštenije izbore, mjere u oblasti vladavine prava kako bi korumpirani odgovarali, te ekonomske promjene da se povećaju zaposlenost i investicije.

“Prave reforme i ozbiljan dijalog, a ne destabilizirajuće akcije i retorika, ono su su što će odvesti građane BiH u bolju budućnost“, navodi se u saopštenju.

(StarMo)