Naslovnica Politika Izetbegović: Dvostruki aršini Dragana Čovića

Izetbegović: Dvostruki aršini Dragana Čovića

301
predsjednik SDA Bakir Izetbegović; foto: ilustracija

Sarajevo — “Dragan Čović ima dvostruke aršine – jedan za HDZ, drugi za partnere”, izjavio je u intervjuu za Faktor predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, odgovarajući na pitanje o tome kako lider HDZ-a BiH Dragan Čović posljednjih dana insistira na tome da SDA i HDZ više nisu partneri i dio iste parlamentarne većine, te SDA-u prebacuje djelovanje mimo HDZ-a.

“Jučer (srijeda, op. starmo) su, mimo dogovora sa SDA, HDZ i SNSD u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ponudili izmjene zakona o Ustavnom sudu BiH koje su protivustavne i koje bi i ovu temeljnu instituciju, na kojoj počiva stabilnost BiH, učinile podložnom političkim utjecajima i nacionalnim podjelama. U isto vrijeme su se dramatično naljutili zato što je SDA, nakon ostavke Stjepana Mikića, u skladu sa zakonom i propisanim procedurama podržala kandidata koji nije po volji HDZ-u”, rekao je Izetbegović.

On je dodao i da Dragan Čović i HDZ nisu konsultovali SDA kada su u više navrata djelovali sinhronizovano sa SNSD-om.

“Nisu nas konsultovali kada su odbili ugovor sa Islamskom zajednicom, kada je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odlučio da zaustavi imenovanja u Ustavnom sudu Federacije BiH, kada je ministar Vjekoslav Bevanda u odluku Vijeća ministara pokušao da unese kantone, kada je Dragan Čović u zvaničnoj posjeti Srbiji ponudio da se vanjska politika BiH u odnosu na Kosovo kreira u Beogradu, a da je “mi u BiH pratimo”, kada su podržali gradnju Pelješkog mosta, kojom je ugroženo pravo BiH da pristupi otvorenom moru i tako dalje, pa SDA nije raskidala koalicione ugovore i dramatično kvarila odnose sa HDZ-om”, kazao je lider SDA.

Kompletan intervju je na ovom linku.

(StarMo)