Naslovnica BiH Izetbegović: Dobro je da se Washington “budi”…

Izetbegović: Dobro je da se Washington “budi”…

524
Bakir Izetbegović - SDA

Sarajevo — “Dobro je što se Washington budi i što stanje u BiH i regionu ponovo dolazi u fokus, čemu svjedoči niz posljednjih aktivnosti, uključujući i raspravu o stanju u našoj zemlji u Senatu”, izjavio je za Fenu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović – prenose Bh portali.

Izetbegović ističe da su proteklih godina Sjedinjene Ameručke Države “imale relativno pasivan odnos, a cjelokupan teret je bio na Briselu”.

“To je bila greška. Povlačenjem je načinjena šteta za strateške interese i regiona i samog NATO-a. Pasiviziranjem SAD-a je stvoren vakuum koji su u entitetu RS ispunili drugi, maligni utjecaji. Sadašnji otpori u RS-u prema NATO putu BiH nisu nastali iznutra, već su uvezeni izvana i rezultat su inozemnih utjecaja. Američki interes je očigledno pojačan, ali još uvijek u nedovoljnoj mjeri. Nakon imenovanja specijalnih izaslanika za Balkan potreban je mnogo snažniji, hrabriji i odlučniji pristup, bez odgađanja. Svako odgađanje i neodlučnost ohrabruje retrogradne politike koje ne misle dobro BiH”, smatra Izetbegović.

Obzirom da je Matthew Palmer, specijalni američki izaslanik za Balkan, bez ustezanja je Milorad Dodika označio kao “glavnog kočničara”, Izetbegović smatra da je važno što je Palmer precizno odredio Dodika kao izvor blokada i opstrukcija.

“No, to samo po sebi nije dovoljno. Potreban je snažniji i odlučniji pristup, i jasan plan za hvatanje ukoštac s opisanim problemom. Jer, druga strana koja se jasno protivi našem NATO putu i otvoreno podržava Dodika, ne pokazuje ni najmanji znak neodlučnosti, i koristi sve raspoložive mehanizme, od angažmana u PIC-u, preko medija, posjeta na najvišem nivou, itd. Sve političke snage u BiH koje se bore za nastavak NATO puta BiH i čija je spremnost da nastave u tom pravcu neupitna, zaslužuju veću podršku američke administracije. Jer, NATO integracije BiH imaju uzajamnu korist i strateški interes i za BiH i za NATO. To nije jednosmjeran proces”, kaže Izetbegović.

(StarMo)