Naslovnica BiH Izetbegović: Bude Dodik “tvrd”, pa onda “omekša”…

Izetbegović: Bude Dodik “tvrd”, pa onda “omekša”…

131
Bakir Izetbegović

Sarajevo — Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je kazao da će se na narednom sastanku sa predsjednicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine razgovarati “o najvažnijim aktuelnim temama, poput Budžeta institucija BiH za 2020. godinu, Izbornog zakona, te imenovanja”.

– Razgovarat ćemo o imenovanju Selme Cikotića u Vijeće ministara BiH i o svim ostalim imenovanjima. Vrijeme je da se to pokrene. Dodik je domaćin sastanka – izjavio je Izetbegović.

Komentirajući stav predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji se ne izjašnjava o potrebi postizanja dogovora o raspodjeli pozicija, te da HDZ BiH nastoji izbjeći dogovor, Izetbegović je kazao da “Čoviću odgovara postojeće stanje”.

– Ne tražim ja ništa posebno novo. Ja samo tražim da se ispoštuje Ustav, da se odredi šta je bošnjačka kvota, šta hrvatska, a šta srpska i ne mislim da ćemo tu neke bitne pomake praviti, ali je potrebno da se definiraju stvari. Ne možemo ovako uraditi samo ono za šta je zainteresirana srpska strana, tako da se nadam da ćemo u utorak dogovoriti ono što je do sada svaki put dogovarano i bez čega nema imenovanja – poručio je Izetbegović.

Uvjetovanja predsjednika SNSD-a Milorada Dodika je ocijenio kao “njegov poznati stil”.

Bude on tvrd u početku, pa se onda malo smekša i dogovori. Ja ga razumijem, ali će on razumjeti i nas, sasvim sigurno, kao i Čović, jer neće biti ničega ako se ne dogovori sve – kazao je Izetbegović.

(StarMo)