Naslovnica Politika Izetbegović: Biće nerovoze u narednih mjesec-dva, a onda će…

Izetbegović: Biće nerovoze u narednih mjesec-dva, a onda će…

148

Sarajevo — Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, kazao je za portal faktor.ba da će provođenje u život zakona o zabrini negoranja genocida i ratnih zločina, a koga je nametnuo Visoki predsstavnik “bitno promijeniti odnose i stanje u BiH”.

– Prestanak negiranja istine o počinjenom genocidu i prestanak prkosnog glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca je ogroman korak ka normalizaciji stanja u zemlji. Porodice žrtava su dobile satisfakciju, građani BiH su dobili šansu za normalizaciju odnosa, srpskom narodu u BiH je skinuta hipoteka kolektivne krivice za genocid, ojačan je autoritet PIC-a i OHR-a, kao i dolazećeg Visokog predstavnika. Veoma dobra odluka unatoč svim otporima i rizicima koje nosi – kazao je Izetbegović.

Dodao je da će “biti nervoze u sljedećih mjesec-dva”, te da je zato pozvao na smirenost i izbjegavanje bilo kakvog likovanja i provociranja.

– A zatim će srpski političari morati prihvatiti realnost. Necivilizacijski je negirati presude međunarodnih sudova, još gore od toga je veličati ratne zločince, dodjeljivati im odlikovanja. Morat će odustati od toga, kao i od narativa po kom su Srbi obespravljeni i ugroženi, ako ih se sprječava da obespravljuju i ugrožavaju druge, da dominiraju nad drugima. Oni nemaju pravo na aparthejd koji pokušavaju ovjekovječiti u Republici Srpskoj – tvrdi lider SDA.

(StarMo)