Naslovnica Mostar Izbori: Može li u Mostaru, kao u Srebrenici?

Izbori: Može li u Mostaru, kao u Srebrenici?

787
foto arhiva

Mostar – Iako još uvijek nema rješanja za održavanje izbora u Mostaru na političkoj sceni grada je sve življe u zadnje vrijeme.

Praktički više nema stranke koja ne vjeruje da izbora neće biti, što znači da se rješenja u Mostaru itekako očekuje, bez obzira da li će to biti rezultat sporazuma SDA i HDZ BiH pod kapom diplomata ili možda pronalaska rješenja po nalogu Evropskog suda za ljudska prava.

Najbolje bi bilo ukoliko se do rješenja dođe kroz Parlament BiH, ali ni eventualno prelazno rješenje na odnovu odluke Ustavnog suda ili CIK-a nije loša opcija, posebno jer se svi slažu da izbora u Mostaru mora biti. Tome itekako doprinose i diplomatski krugovi u BiH, koji su posljednjih par mjeseci itekako angažirani u pregovorima i pokušajima pronalaska rješenja. Posebno Ambasada SAD u BiH, ali i važne zemlje okupljene oko Kvinte.

Kako su izbori očito neminovnost, već polako kreću i manje ili više otvoreni pregovori oko mogućih izbornih lista i koalicija.

Što se tiče hrvatskog izbornog tijela u Mostaru, jasno je da će opet na sceni biti odavno oprobana formula liste Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH), koja će, nema sumnje, okupiti najveći broj hrvatskih stranaka na čelu sa HDZ BiH. Rasipanje glasova izvan kolicije HNS-a će zato biti, skoro pa minimalno.

Sa druge strane već neko vrijeme, saznaje portal StarMo, traju nastojanja da se ovom čvrstom i izvjesnom hrvatskom političkom bloku na izborima suprostavi i jak probosanski blok stranaka. Da se o tome itekako pregovora i dogovara, najbolje svjedoči i nedavna izjava lidera SBB-a Fahridina Radončića, koji je nakon objave da daje ostavku na mjesto ministra sigirnosti BiH, iznio i stav kako se i u Mostaru, „po ugledu na Srebrenicu“ treba formirati zajednički front stranaka probosanske i bošnjačke orijentacije. Logika je slična baš kao u slučaju HNS-a, jer se želi spriječiti što je moguće manje rasipanje glasova.

Mostar, naime, nije tako velika izborna jedinica i svakih stotinjak glasova će biti važno i nije svejedno da li će se upisivati na više lista ili na jednu.

StarMo saznaje kako za ovaj blok interes, osim SBB-a, otvoreno već duže vrijeme pokazuje i mostarska SDA kao realno najjača politička opcija među Bošnjacima, te Demokratska fronta. Tu su i druge manje stranke i lokalne političke opcije, kojima bi ovo mogla biti odlična prilika da se „ukrcaju“ na listu koja će formirati neku buduću lokalnu vlast u Mostaru.

Naša saznanja, međutim, ukazuju kako bi najveći problem u realizaciji ove ideje moglo biti uključivanje stranaka lijeve i liberalne orijentacije poput SDP BiH i Naše stranke.

Predsjednik GO SDP-a Arman Zalihić, tako je nedavno za sarajevsko ‘Oslobođenje’ izjavio kako su oni „spremni ući u pregovore sa svima koji nisu sudjelovali u vlasti posljednjih 20 godina“.

– Sa svim nevladinim organizacijama, pojedincima i strankama koje su za promjene u Mostaru i koje nisu ni u kom slučaju sudjelovale u vlasti u posljednjih 20 godina i dovele Mostar u stanje u kakvo su ga doveli SDA i HDZ, mi smo spremni na razgovor, kazao je Zalihić.

Ovakav stav, barem trenutno, čini se da zatvara mogućnost da se u probosanskom bloku u Mostaru okupe baš sve probosanske stranke. Politika je naravo stvar realnog i mogućeg, ali je dobro postaviti pitanje; Ako je zajednička lista moguća u Srebrenici, zašto nije u Mostaru?

Iskustva iz Srebrenice, naime itekako opominju, jer su probosanske stranke na ranijim lokalnim izborima izgubile vlast u tom gradu baš zbog razjedinjenosti i nepostojanja kompromisa.

Zajednička lista možda nije najbolje demokratsko rješenje, jer dovodi u pitanje istinsko višestranačje, ali sa druge strane logika nalaže da se listi HNS-a uspješno može suprostaviti samo jednako snažan poliički blok stranaka.

Svojevrsno vježbanje demokratije u ovom slučaju zato se više može pokazati kao slabost nego vrlina. Na mostarskoj političkoj vagi sigurno će odlučivati male razlike u težini različitih političkih opcija i to itekako trebaju imati u vidu svi prije donošenja konačnih odluka o izlasku na izbore.

(StarMo)