Naslovnica Politika Izbori: Bošnjački delegati traže od Čovića da sazove hitnu sjednicu…

Izbori: Bošnjački delegati traže od Čovića da sazove hitnu sjednicu…

262

Sarajevo — Pet delegata iz Kluba Bošnjaka zatražilo je od predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragana Čovića da sazove hitnu sjednicu tog doma na kojoj bi bila donesena odluka o odobravanju novca za provođenje Općih izbora 2022.

U obrazloženju se podsjeća da je odredbama Izbornog zakona BiH propisano da se u budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH osiguravaju sredstva za osiguranje vršenja ovlaštenja CIK BiH.

“Sredstva za provođenje izbora, institucije nadležne za obezbjeđenje sredstava iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH moraju osigurati shodno Izborom zakonu BiH u roku od 15 dana od dana donošenja odluke CIK BiH o raspisivanju izbora”, kaže se u obrazloženju.

A s obzirom na to da je CIK 4. maja donio Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora, kako se navodi, potrebno je najkasnije do 19. maja osigurati neophodna sredstva za održavanje izbora.

“Stoga, predlažemo da Dom naroda PSBiH donese sljedeći zaključak: ‘Nalaže se Vijeću ministara BiH da, u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, u roku od 24 sata od donošenja ovog zaključka, na prijedlog CIK BiH, donese odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12.500.000 KM na ime rashoda CIK BiH za održavanje Općih izbora 2022. godine'”, poručili su delegati.

(StarMo)