Naslovnica Mostar Izbore u Mostaru održati što prije…

Izbore u Mostaru održati što prije…

713

Mostar — Vrijeme protiče, već deset godina nema lokalnih izbora, te je potrebno učiniti ono što je politički moguće kako bi se u Mostaru naredne godine, nakon 12 godina, održali lokalni izbori.

To se uz ostalo čulo na sastanku Radne grupe za Zapadni Balkan pri Evropskom odboru regija, koji je u utorak održan u Mostaru, u organizaciji Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i navedenog Evropskog odbora.

Predsjedavajući Radne grupe za Zapadni Balkan, diplomata iz Austrije, Franz Schausberger, rekao je kako Parlament BiH već deset godina nije proveo odluku Ustavnog suda BiH o Mostaru. On je dodao da se ni u jednoj državi članici EU ne bi moglo desiti.

Schausberger je poručio kako je sada potrebno ne nuditi složena rješenja, zatim osigurati šta je politički moguće. Upitao je i treba li Mostar i dalje imati poseban status.

“Mi vidimo da ovdje građani žive mirno i zajedno i da se ovdje život odvija normalno, isto kao i u drugim gradovima u BiH. I svakako, treba vidjeti da li je moguće da se obezbjedi da se izbori u Mostaru odvijaju na isti način kao i u drugim jedinicama lokalne samouprave”, rekao je Schausberger.

Zanimljivo je da skoro identičan stav u vezi izbora u Mostaru zastupaju i hrvatske političke stranke, okupljene u Hrvatskom narodnom saboru. Oni smatraju da Mostar treba biti uređen kao i bilo koja druga lokalna zajednica u BiH. S druge strane, bošnjačke stranke smatraju da je uređenje Mostara dio Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, te da Mostar ima svoje specifičnosti koje se moraju uvažavati. Osim toga, probosanske stranke smatraju i da se izmjenama modela izbornih pravila u Mostaru mora mijenjati i Statut Grada, kao najviši akt uprave.

Na današnjem skupu učestvovala je i profesorica Irma Baralija iz Naše stranke, koja je Evropskom sudu za ljudska prava podnijela tužbu zbog neodržavanja izbora u Mostaru. Baralija kaže kako su predstavnici EU danas predložili mehanizme direktne demokratije radi uključivanja građana u proces odlučivanja.

“Radi se slučajni odabir građana i građanki Mostara, koji se pozivaju onda u Vijećnicu da uz određeni trening i radom sa ekspertima snagom jačeg argumenta evaluiraju određene prijedloge rješenja koji su na stolu”, objasnila je Baralija.

(StarMo)