Naslovnica BiH Izbora će biti…kažu Džaferović i Izetbegović

Izbora će biti…kažu Džaferović i Izetbegović

352
foto arhiva

Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović istaknuo je danas da će Opći izbori u Bosni i Hercegovini biti održani i sredstva za to osigurana, te je pozvao na okončanje pokušaja opstrukcije.

– Izbori će biti održani, sredstva za izbor će se naći. Po mom mišljenju, tu nema dileme. Centralna izborna komisija će sutra, kako to zakon propisuje, raspisati izbore. Pozivam sve unutar Bosne i Hercegovine, koji namjeravaju učestvovati u utakmici za Opće izbore, da rade svoj posao. Pozivam i sve one koji su mislili praviti opstrukcije, bilo koje vrste, da na vrijeme stanu – naglasio je Džaferović u izjavi medijima.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je da Opći izbori u BiH moraju biti održani.

Mislim da će se usvojiti budžet i da će doći do toga da imamo budžet i redovne izbore. Ako se bude, ta zakonska i ustavna obaveza, eskivirala onda će OHR morati da reaguje i da nametne ili budžet ili da se nekom odlukom iznađu sredstva za izbore. Izbora mora biti – poručio je Izetbegović.

Centralna izborna komisija BiH sutra bi trebalo da raspiše opće izbore u BiH u sjeni brojnih otvorenih pitanja, među kojima je i pitanje finansiranja izbornog procesa. Opći izbori u Bosni i Hercegovini održavaju se svake četiri godine, a lokalni izbori svake dvije godine.

(StarMo)